KABA

Stari škanjci u Jastrebarskom proslavili 50 godina djelovanja

Stari škanjci su neformalna udruga spontano nastala prije 50 godina. Nekoliko zaljubljenika u nogomet i druženje oformilo je grupu koja se sastaje svaki tjedan kako bi se rekreirali i zabavili.

Godine 1990. Starim škanjcima se pridružio i Stipe Bučar, sada predsjednik Organizacijskog odbora koji nam je kazao kako je kroz ovo društvo prošlo više od 146 članova. To znaju jer se sve evidentira, od toga koja utakmica se igrala do toga tko je zakasnio na istu. Društvo nije nigdje službeno evidentirano, ali ovakav način funkcioniranja, uz igru, zabavu i druženje ih je održalo svih 50 godina. Bučar se nada da će i oni budući članovi nastojati da se društvo održi jer je na ponos ne samo gradu već i cijeloj sportskoj zajednici. Iako su, kaže nam, u poodmaklim godinama neki, još uvijek istrče na teren, još uvijek se bave sportom.

Jaskanski Stari škanjci trenutno imaju 30-ak članova, a za postati dio ove ekipe potrebno je zadovoljiti i nekoliko uvjeta, rekao nam je predsjednik Udruge Ivan Paljug. Radi se o tome da član mora imati navršenih 35 godina života, mora imati dva kuma koji su članovi društva 5 godina, mora odigrati 3 probne utakmice i nakon toga predstavnici udruge ocijene je li spreman postati jedan od Škanjaca. A kada se postane dio ekipe važno je držati se posebnog pravila, a to je da ono što se dogodilo na terenu, ostaje na terenu.

omicron

Jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel i sam možda postane dio Škanjaca, rekreativno igra nogomet, a i član je Hrvatske nogometne reprezentacije gradonačelnika. Za ovu ekipu ima samo riječi hvale.

– Ovi dečki su neformalna organizacija, a kada tako nešto neformalno traje 50 godina onda to ima zaista svoju težinu. To je jedna obitelj dobre zabave, dobrih prijateljstava, odgovornosti i prema gradu i prema ljudima i mislim da su za svaku pohvalu. Pozivam sve one koji smo do jučer bili mladi, a danas postajemo potencijalni Škanjci da se pridruže ovom timu, kazao je Novosel.

Stari Škanjci nerijetko sudjeluju i u humanitarnim akcijama, u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, akcijama čišćenja okoliša i slično.