Projekt sustava obrane od poplava građanima s područja karlovačkog i sisačkog područja nadolazećih godina trebao bi donijeti sigurnost prilikom jakih jesenjih i proljetnih kiša kao i topljenja snijega. Iako se završetak projekta planira do 2029.  godine, do sada je odrađen velik dio posla.

Projektom vrijednim više od 1.6 milijardi kuna izgraditi će se više od 100 kilometara nasipa, kilometri zaštitnih zidova i kanala unutarnje odvodnje. Radovi su već u tijeku, zahvaljujući nešto više od 500 milijuna kuna koji su dobiveni za projekt na karlovačkom području, dok će ostatak novca doći iz drugog financijskog razdoblja.

-Mjera 1. je nacionalno isfinancirana. Radi se o 1.900 metara nasipa i 100 metara armirano betonskog zaštitnog zida s lijeve strane rijeke Kupe na području Brodaraca. Završetak te mjere bio je u sedmom mjesecu 2019. godine. Što se tiče Mjere 2. to je druga mjera koja je dovršena. Nasipi uz Koranu i Mrežnicu uzvodno od ušća, za zaštitu naselja Mala Švarča, Logorište i Turanjski Poloj. Radovi su završeno 30. rujna 2021. godine, rekao je Goran Milaković iz Hrvatskih voda.

To su mjere koje su privedene kraju, no trenutno se provode radovi na nekoliko lokacija u Karlovcu.

-Mjera 4. je gradnja nasipa uz lijevu i desnu obalu Korane i lijevu obalu Mrežnice i regulacija potoka Sajevac. Radi se o gradnji 3,3, km nasipa uz Kornau i Mrežnicu i regulacija 3 km potoka Sajevca. Dovršeni su radovi na izradi nasipa, a u tijeku je regulacija potoka Sajevac. Završetak radova planiran je 12. mjesec 2022. godine.

Radi se i na području Rečice i Selca.

-U sklopu Mjere 5. radi se 4.451 metar AB zaštitnog zida i 7 i pol km nasipa. Završetak radova planira se u petom mjesecu 2025. godine. 

Za ostale mjere potrebno je ishoditi lokacijske i građevinske dozvole. Izrađeno je 6 idejnih projekata. Ishođeno je 6 lokacijskih dozvola, a potrebno je ishoditi lokacijsku dozvolu za područje Brodaraca. Dovršeno je 13 od 22 glavnih projekata, devet ih je u izradi. Ishođena je jedna građevinska dozvola, u tijeku je ishođenje za 6 građevinskih dozvola, a njih 15 nije niti pokrenuto. Riješeno je više od 7 i pol tisuća čestica od ukupno njih 10.200.

Podsjetimo, završetak projekta prvotno je bio planiran do 2025. godine, no zbog izvanrednih okolnosti, završetak je sada planiran za čak četiri godine kasnije.