KABA

Knjižničari nakon susreta s američkim kolegama: Težimo da knjižnica bude prepoznata u samoj zajednici

Od 29. rujna do 11. listopada dvoje djelatnika Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić gostovalo je u Kansas Public Library u Kansas Cityju u Americi. Inače, grad Kansas i Karlovac su gradovi prijatelji dugi niz godina, a posjet je bio s ciljem razmjene iskustava i dodatne edukacije.

Knjižničari Vedrana Kovač Vrana i Miroslav Katić otisnuli su se preko oceana kako bi se upoznali s radom američke knjižnice. U Kansasu je velika iseljenička zajednica pa je stoga i krenula intenzivnija suradnja karlovačke Gradske knjižnice s knjižnicom u Kansasu. U 9 dana djelatnici karlovačke Gradske knjižnice upoznali su se s radom više od deset javnih knjižnica. Kansas City Public Library obuhvaća oko deset ogranaka, tri bibliobusne službe, a pod njihovom upravom su i školske knjižnice. Upoznali su se s načinom rada koji je vezan za ranjive skupine ljudi, s funkcioniranjem i organizacijom rada knjižnice i programa.

Hrvatske i američke knjižnice ne mogu se baš uspoređivati, no pojedine ideje i savjeti mogu se primijeniti.

– Imaju puno radionica i predavanja, no imaju i puno više novaca, njihove knjižnice su puno veće, za manji broj stanovništva su veće knjižnice. Ovakva knjižnica kakvu mi imamo kod njih pokrivaju do 8 tisuća stanovnika. Knjižnice su pune, drugačiji je odnos prema knjižnicama. Primjerice 60 posto stanovnika grada su članovi knjižnice, a to je nešto čemu i mi težimo- da knjižnica bude prepoznata u samoj zajednici, rekao je knjižničar Miroslav Katić.

Dok su 60 posto stanovnika Kansasa članovi knjižnice, u Karlovcu su samo 10 posto građana članovi gradske knjižnice.

 

Foto: FB/Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac