KABA

Promocija uoči 30. obljetnice: “Braneći Karlovac” riječju i slikom svjedoči o 13. domobranskoj pukovniji, a donosi i priče njenih pripadnika

– Mislim da je ova knjiga, za razliku od drugih knjiga o Domovinskom ratu, nešto šira. Obradila je domobranstvo uopće, od 1868. do 1945. kao jednu cjelinu, a onda od 1991. nadalje, također i političku situaciju na karlovačkom području, te naravno, borbena djelovanja 1992. – 1995. U knjizi imamo sve pripadnike Pukovnije – 3.148 imena, te fotografije svih naših poginulih i ono što mislim da će biti interesantno: priče koje su pisali sami naši borci, koje su na kraju knjige, izjavio je Ivica Sečen, bivši pripadnik 13. domobranske pukovnije i jedan od autora “Braneći Karlovac”, večeras predstavljene monografije o ovoj pukovniji.

Pisana je i objavljena, po njegovim riječima, prilično kasno, “jer smo nekako, kao pukovnija, bili “u sjeni” 110. brigade, oni su pisali svoju povijesti, a mi smo govorili: “budemo jednom”.

– Onda je došlo vrijeme, obzirom na 30. obljetnicu, da se ipak primimo posla tako da smo lani u rujnu počeli s okupljanjem ljudi, prikupljanjem materijala, dokumenata i knjiga je danas pred vama, kazao je Sečen.

Rekao je i da knjigu neće biti moguće nabaviti u Klubu pripadnika 13. domobranske pukovnije, ali hoće u Gradskoj knjižnici i  Muzeju Domovinskog rata na Turnju.

Večerašnja promocija dio je obilježavanja 30. godišnjice 13. domobranske pukovnije. Sutra u 19 sati bit će svečana akademija u Zorin domu, dok će na sam dan osnutka pukovnije, 15. studenog, biti služena sveta misa, te položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike 13. domobranske pukovnije i sve branitelje.