KABA

U OŠ Slava Raškaj u Ozlju projektom ‘Moja prijateljica knjiga’ potiču djecu na čitanje

‘Moja prijateljica knjiga’ je projekt kojim u OŠ Slava Raškaj u Ozlju nastoje poticati učenike na čitanje. Različitim aktivnostima u okviru projekta djeca se na zabavan način više druže s knjigama. Na posljednji dan Mjeseca hrvatske knjige predstavili su i rezultate cijelog projekta.

Projekt poticanja čitanja u Mjesecu hrvatske knjige provodi se već osam godina u OŠ Slava Raškaj, kazala je ravnateljica Gordana Basar. Ove godine za rad na projektu su odabrane knjige Plavi kaputić- Mladena Kušeca i Ideš mi na živce- Sanje Pilić koji nisu lektirni naslovi nego govore o tematici djece i njihovih roditelja. Na tu temu su djeca napravila film, plakate, likovne uratke i dramatizacije. Iz Karlovačke županije je na projektu sudjelovalo još šest škola: OŠ Dubovac, OŠ Braća Seljan, OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Katarina Zrinski Krnjak, OŠ Mahično, OŠ Cetingrad. Bilo je tu 18 mentora s oko 70 učenika.

Voditeljica projekta ‘Moja prijateljica knjiga’ je Mirjana Petrunić, učiteljica u OŠ Slava Raškaj koja je kazala kako djeca danas ne čitaju dovoljno.

– Osim lektira djeca slabo čitaju i treba ih motivirati. Upravo smo zato i osmislili tako jedan projekt gdje bismo djeci približili knjigu. Ove godine smo potaknuli temu mladi i tematiku vezanu uz mlade, uz odrastanje, sazrijevanje, razumijevanje generacija, mlade, stare. Cilj nam je bilo da djeca na različite načine interpretiraju pročitanu knjigu. Djeca su pripremila filmiće, dramske izraze, literarne radove, ilustracije… Djeca će dobiti zahvalnice i bodove za sudjelovanje na projektu, a nama je cilj ovu priču i dalje razvijati van granica Karlovačke županije, rekla je Petrunić.