KABA

Zbor umirovljenika ‘Vid Rukavina’ slavi 50. obljetnicu: Zorin dom je postao premalen

U Zorin domu se svečanim koncertom ’50 godina pjesme’ obilježava 50. obljetnica umjetničkog djelovanja Mješovitog pjevačkog zbora umirovljenika ‘Vid Rukavina’ Karlovac. Gost večeri je Karlovački vokalni oktet.

– Mješoviti pjevački zbor umirovljenika ‘Vid Rukavina’ ima 26 članova, umjetnički voditelj je profesor Ratko Pogačić. Probe imamo dva puta tjedno u trajanju od dva sata, nalazimo se u prostoru na novoj tržnici, po potrebi se sastajemo i češće, pred ovaj koncert smo imali svaki dan probu jer je dosta zahtjevno, pjevamo sve četveroglasno što je vrlo rijetko kod zborova umirovljenika pa je to sve trebalo uvježbati. Uz sve to nas je korona usporila pa smo trebali malo pojačati, kazala je Mirna Korkut, predsjednica zbora ‘Vid Rukavina’.

U zbor uvijek primaju nove članove, ne moraju biti umirovljenici, mogu biti blizu odlaska u mirovinu, a mogu biti i mlađi, doznali smo od predsjednice.

Dubravko Željković, predsjednik Karlovačkog vokalnog okteta rekao je kako mu je drago što su pozvani kao gosti na ovom obilježavanju i kako i oni uskoro slave 60. godišnjicu.
– To je za Karlovac jedna dodana vrijednost- ti svi koncerti i muzičke skupine, klape, orkestri, zborovi. Mislim da umirovljenici mogu pružiti širok glazbeni spektar karlovačkoj publici, ali i široj javnosti, imaju što pokazati.

Umjetnička voditeljica Irena Božičević prisjetila se ovom prigodom svojeg oca koji je dugo godina vodio zbor umirovljenika te su bili najjači svojevremeno u Jugoslaviji.
– Ja se nadam isto jednog dana da će me primiti u taj zbor, članovi pjevačkog društva Zora koji su se umirovili otišli su u taj zbor tako da su tamo ljudi koji se godinama bave pjevanjem i koji to strahovito vole. Gospodin Ratko Pogačić je to osuvremenio tako da je repertoar prilagođen vremenu u kojem žive. To je jedna pozitivna klima i okruženje. Po onome što znam, sva mjesta su zauzeta i Zorin dom će biti premalen večeras, zaključila je Božičević.