
Velučilište u Karlovcu sve više potiče i provodi praktičan rad u svakodnevnom školovanju svojih studenata. Danas je u prostorijama Studentskog centra u Karlovcu predstavljeno novo pivo (still New England IPA) koje je Veleučilište u Karlovcu napravilo u suradnji sa Zmajskom pivovarom. U cijelom projektu pomaže im i INOVADR, Javna ustanova za poticanje lokalnog razvoja.
– Zajedno sa Studentskim centrom i Veleučilištem u Karlovcu pokrenuli smo ovaj projekt “Startup studenti” u svrhu podizanja poduzetničke kulture i razvijanja poduzetničkog duha unutar skupine studenata i mladih ljudi. Ovim projektom želimo pokazati studentima kroz neke priče mladih i uspješnih poduzetnika na koji se način stvara poduzetništvo. Odnosno, kako se razvija poduzetnička ideja, rekla je Jasmina Kundić, savjetnica za pisanje provedbe projekata INOVADR.
Želja je ovim projektom predstaviti i koju podršku poduzetnik ima u početku i tijekom razvoja svoje poduzetničke ideje. Na kraju krajeva, cilj je potaknuti studente da uđu u poduzetničke priče na temelju prezentiranih pozitivnih priča.
– Projekt vidimo izuzetno pozitivnim, kako za Veleučilište, tako i za studente. Svi projekti koji se odvijaju i na koje smo oslonjeni, imaju cilj unaprijediti našu nastavnu, ali i znanstvenu djelatnost te ostvariti dobre iskorake u području suradnje s gospodarstvom što je vidljivo na ovakvim projektima, istaknuo je Ivan Štedul, dekan Veleučilište u Karlovcu.
Dva ključna studija u ovom projektu su Ugostiteljstvo koje je trenutno u reviziji i postat će Poduzetništvo u turizmu te studij Prehrambene tehnologije s usmjerenjem proizvodnje piva. Pivo koje je danas predstavljeno proizveo je upravo bivši student Veleučilišta u Karlovcu, Nenad Lalić. Sa suradnjom je zadovoljan i Emir Građanin, zamjenik ravnatelja Studentskog centra Karlovac. U Zmajskoj pivovari rade i bivši studenti Veleučilišta u Karlovcu, a vlasnik pivovare, Andrej Čapka, tvrdi da karlovački studenti imaju adekvatna znanja koja su potrebna na tržištu rada.
– Sa studentima smo se dogovorili oko recepta. Imali smo prijedloge hmeljeva, a bivši karlovački student Nenad ispolirao je prilagodio recept na temelju čega je nastalo ovo pivo, rekao je Andrej Čapka, vlasnik Zmajske pivovare.
Pivo je mutno, voćno i s dosta hmeljeva. Korištene su moderne sorte pa je ukusno i osvježavajuće.