KABA

Međunarodni dan srednjoškolaca u Gimnaziji Karlovac obilježen različitim edukativno- zabavnim radionicama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca, 17. studenog, u Gimnaziji Karlovac u suradnji s nastavnicima i vanjskim suradnicima organizirane su različite radionice za učenike.

– Kod nas je praksa da Vijeće učenika odredi aktivnosti u tom danu. Ove godine su to 22 radionice, prošle godine smo imali kviz natjecanje. Radioničke aktivnosti se odnose na društveno-humanističko područje, tjelesnu i zdravstvenu kulturu, STEM područje, umjetničko područje…, rekla je ravnateljica Snježana Štranjgar.

Šesta je ovo godina provođenja ovakvih aktivnosti od kojih se gotovo svaka može povezati s onim što uče na nastavi. U učionici kod profesora Krešimira Baumanna slagale su se lego kockice.

– Cilj radionice je da učenici na osnovu složenog objekta daju iste upute učenicima u susjednoj grupi. Ono što mi u kemiji koristimo kad opisujemo kemijski eksperiment, oni moraju na osnovu dobivenih uputa izvesti taj eksperiment i svatko mora moći to učiniti bez obzira na znanje kemije, objasnio je profesor Baumann.

Kod profesora matematike i informatike Vladimira Valića igrale su se društvene igre.

– U matematici je vrlo važna logika, planiranje, strategija, analiza i sinteza. Društvene igre su jedan dobar način kako se djeca od malih nogu mogu usmjeriti da razvijaju te vještine i da kada u životu budu u nekoj prilici ili ne prilici da to primijene na te probleme, kazao je profesor Valić.

Učenik Kale Marković sudjelovao je na radionici presadnje biljaka iz školskog arboretuma.

– Profesor izabere biljku iz arboretuma i mi ju posadimo (u teglu) te prodajemo, mislim da taj novac ide u fond Gimnazije, pa ga kasnije koristimo. Ovo je jako zabavno jer nije tipična srednjoškolska nastava pa da malo radimo obične poslove- školu za život, istaknuo je Kale.

Vijeće učenika u Gimnaziji Karlovac svake godine organizira ovakve aktivnosti povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca, kazala nam je predsjednica vijeća Lucija Čurjak.

– Mi smo u županiji jedina škola koja tako nešto organizira za naše učenike i pokušavamo svake godine napraviti što ležerniju i ugodniju atmosferu. S nama su također pored profesora i učenika i FA Ivan Mažuranić, Kinoklub Karlovac i gospodin Mladen Bolfek, kazala je Lucija.

U izboru radionica savjetovali su se s nastavnicima i učenicima te su u obzir uzeti i hobiji kojima se svi u slobodno vrijeme bave.