KABA

Noć kazališta ove subote u Zorin domu donosi predstave i izložbu – Tjedan poslije, velika rođendanska proslava 130 godina

Noć kazališta četrnaesti će put biti ove subote u Zorin domu, program će početi već u 11 sati, a Karlovčane očekuju tri predstave i filatelstička izložba.

Najavljeno je to na današnjoj pressici, na kojoj je Peđa Gvozdić podsjetio da je Noć kazališta, koja se obilježava u cijeloj Europi, krenula iz Hrvatske, prije 14 godina. Ovogodišnja će Karlovcu donijeti bogat program u Zorin domu.

– Imamo ove godine čak tri predstave. Iz Siska nam dolazi dječja matineja “Želim biti, hoću biti”, u 19 sati je izvrsna drama, autorski rad Tonke Mršić i Gale Nikolić “Zemlja vukova”,  a u 21 sat je “Bez trećega”, koja je imala premijeru prije dva tjedna i ovo je prilika za sve Karlovčane da ju dođu pogledati, najavio je Peđa Gvozdić.

Osim predstava, u subotu u 12 sati u Zorin domu je otvorenje izložbe “Karlovački filatelisti i Zorin dom”. Filtelističko društvo Karlovac, po riječima njegova tajnika Steve Kovačića, osnovano je 1918. i sa Zorin domom već dugo surađuju.

– Već 1932. smo imali veliku izložbu, da bi se to nastavilo ’58., ’97. i sada.  Ova izložba ostaje otvorena do 30. svibnja, dobili smo prvi put dopisnicu sa Zorin domom od Hrvatske pošte, a izdali smo i prigodnu omotnicu i prigodni žig. Pozivam sve da dođu na izložbu i pogledaju naš rad kroz ove 104 godine, pozvao je Kovačić.

A 130. rođendan Zorin dom će proslaviti za tjedan dana, 27. studenog. Ravnateljica Irena Božičević podsjetila je da je građen za Zoru, jedan od tada najjačih zborova u Europi, na inicijativu Vilima Reinera.

– Njegovo poprsje bit će otkriveno u okružju Zorin doma, na stranu prema OŠ Braća Seljan, a program će taj dan početi u 11 sati koncertom Zorica, u 17 sati je promocija monografije “Mala povijest Zorin doma”, autora Tomislava Čadeža, te u 20 sati svečani koncert Zora i gosti, najavila je Božičević.

Koncert će, po riječima Radmile Bocek, dirigentice Zore, donijeti skladbe Branka Starca, od onih za djecu do složenih, a gosti će im biti zbor Panis Angelicus i dirigent Tomislav Čekoj.

Čadež će, pak, predstaviti digitalno izdanje monografije, dok će knjiga o Zorin domu biti objavljena u siječnju.