KABA

Debatni klub Gimanazije Karlovac, prof. Kobašlić: “Prvi sat čuju kao ideju – kritičko razmišljanje”

U Gimnaziji Karlovac djeluje debatni klub. Učenici se na svojim susretima, a u sklopu navedenog, bave temama koje su u našem društvu još uvijek kontroverzne, dvojbene i upitne, no nadasve zanimljive. Cilj je razvijati toleranciju i istodobno u praksi učiti o građanskim pravima.

Nalazimo se jednom tjednom, a ideja je okupiti učenike koji su zainteresirani za raspravu općenito. Ujedno ih želimo upoznati i s problemima u društvu. Uz raspravu u školi surađujemo s brojnim lokalnim udrugama, gledamo koji se sve problemi nalaze u gradu Karlovcu i kako ih riješiti, rekao je profesor i voditelj Debatnog kluba u Gimnaziji, Matej Kobašlić.

Prednosti kluba su brojne, srednjoškolci stječu kroz njega vrline koje im pomažu u daljnjem školovanju.

-Prvi sat čuju kao ideju – kritičko razmišljanje. U samom startu znaju da nije to samo kritiziranje sustava u kojem se nalaze, nego je to konstruktivno razmišljanje, pozitivne i negativne strane sustava. Kroz zajedništvo i suradnju želi se doći do rješavanja situacija u kojima se nalazimo, dodao je Kobašlić.

U debatnom klubu sudjeluju svi zainteresirani gimnazijalci, od prvih razreda do maturanata. Prvašići su više orijentirani na socijalnu tematiku mladih, a maturanti na ozbiljnije probleme, od bioetike do političkog diskursa.