KABA

Mještanin Brodaraca predstavnicima Hrvatskih voda o sustavu obrane od poplava: To je obični šlamperaj!

Na večerašnjem sastanku u gradskoj vijećnici na kojem se raspravljalo o sustavu obrane od poplava, mještani Brodaraca uputili su jasnu poruku predstavnicima Hrvatskih voda i gradonačelniku Mandiću: Brodarci neće imati zid.

Marija Hrebac kao jedna od mještanki kazala je kako su box barijere u Brodarcima zagorčale život, preteča su najavljenog projekta o gradnji zida, a o kojem su samo usmeno informirani.

– Nismo protiv obrane od poplave, ali smo protiv izgradnje betonskog zida. Trenutna situacija takva je da su box barijere prouzročile probleme, voda se zadržava, ne može otić prirodno u Kupu.

Mještanin Slavko Mrkoci iznio je svoje rješenje sustava obrane od poplava.

– Europska zajednica nam je platila gradnju kanala Kupa-Kupa, treba samo metnuti pregradu i riješili smo kompletnu obranu od poplave u cijelom gradu, a ne tu neka palijativna rješenja koja koštaju, koja su bespredmetna i ne vode ničemu. Prodavao sam projekte po cijelom svijetu, radio sam s dva najveća inženjera, profesor Žugaj i profesor Stepinac i nigdje nismo radili ovakva rješenja, dakle rješenje je sagraditi branu na rijeci Kupi koja će usmjeriti za vrijeme poplava vodu u kanal. Ostalo sve je rasipavanje novaca i obični šlamperaj.

Predstavnik Hrvatskih voda Zoran Marković istaknuo je kako su razmatrali sve opcije i zid je najadekvatnije rješenje. No građani se ne slažu s time.

Tomislav Novak, gradski vijećnik, a od nedavno i predsjednik udruge Brodarci pitao je kako je moguće da se nitko nije javio na javne rasprave, gdje je to objavljeno, ne može vjerovati da nitko nije imao nijednu primjedbu u sve tri faze rada.

– Necemo dozvoliti ovu vašu avanturu bez razmišljanja, zida u Brodarcima neće biti. Cesta je na nekim mjestima sužena na pola metra, a prema zakonu cijelom dužinom postojećih prometnica je potrebno odmaknuti zid za minimalno jedan metar od samog ruba postojeće prometnice radi sigurnosti odvijanja prometa na istom. Vi se uopće ne držite rješenja ministarstva okoliša i energetike, kazao je Novak.

Nije bilo nijednog sastanka s građanima u posljednjih šest godina, dodao je gradski vijećnik.

U raspravu se uključio i Davor Petračić koji je došao do zaključka da se 68 cm zidića može napraviti, plus 30 cm za sigurnost, a sve ostalo je besmislica, kaže, jer se ulazi u konstrukciju mosta, a most je brana i neda vodi da prođe, a zbog mosta plave cijeli Brodarci.
– Ostatak vode morate prolit, a ne ograđivat i za to vam služi kanal Kupa- Kupa, rekao je Petračić.

Mještanin Brodaraca Marko Vajdić rekao je kako ciljevi i rokovi nisu realni, u toj strci se rade greške, nelogična su rješenja i stvari koje neki projektanti ne bi trebali potpisivati.
– Ne moramo trčati i donositi tehnička rješenja, jednom kad napravimo zahvat, mi smo lokaciju uništili. Smeta me što u studijima izvodnje nisu jasno definirani prioriteti. Počeli smo raditi zidove a možda te stvari nisu u toj mjeri bile potrebne. Predlažem dok je još sve na papiru, da skupa revidiramo, vidimo moguća rješenja i donesemo rezultate.