KABA

Božićnice u gradskom sustavu ovaj put 2.500 kuna – izuzetak jedna gradska tvrtka i škole

Karlovačka gradska uprava, tvrtke i ustanove u vlasništvu Grada svojim će zaposlenicima ovaj put isplatiti po 2.500 kuna božićnice i po 1.000 kuna dara za djecu. Točnije, od osam gradskih tvrtki, samo u Mladosti još ne znaju za iznos božićnice, dok će u preostalih sedam, kao i šest gradskih ustanova biti tako.

Direktori, kao i dužnosnici ne dobivaju božićnice, a ove godine, pojasnila je pročelnica za financije Lidija Malović, veći iznosi božićnica i dara za djecu nego do sad rezultat su izmijenjenog Pravilnika o porezu na dohodak.

–  Tim pravilnikom je definirano da neoporezivi iznos božićnice i regresa može iznositi na godišnjoj razini 5.000 kuna, a dar za djecu 1.000 kuna. Grad Karlovac ima u svom kolektivnom ugovoru definirano da se božićnica i regres isplaćuju u polovici neoporezivog iznosa tako da će zaposlenici ostvariti 2.500 kuna božićnice, što je ukupno 362.500 kuna. Dječica do 15 godina starosti, njih 78, dobit će poklon od 1.000 kuna, što će biti isplaćeno na tekući račun roditelja, naših zaposlenika, rekla je Malović.

Na jednak način bit će isplaćene i božićnice i dar za djecu zaposlenicima obaju dječjih vrtića, Muzeja, Knjižnice, Zorin doma i Aquatike. U školama će biti drugačije.

– Jedino škole će imati po kolektivnom ugovoru, kako je ispregovarano na nacionalnoj razini, 1.750 kuna po zaposlenom i dar za djecu u iznosu od 754 kune, za svu djecu do 15 godina starosti, kazala je Malović.

Po 2.500 kuna božićnice i 1.000 kuna dara za djecu dobit će i zaposlenici Vodovoda i kanalizacije, Čistoće, Inkasatora, Hrvatskog radio Karlovca, Gradske toplane, Zelenila i Hostela Selce. Jedina gradska tvrtka koja nije striktno odgovorila na naš upit o božićnicama – jest za dar za djecu – je Mladost.

– Sukladno Kolektivnom ugovoru Mladost će isplatiti božićnicu od minimalno 1.500 kn do neoporezivog iznosa utvrđenog Pravilnikom o porezu na dohodak. U ovom trenutku još ne možemo točno reći koliko će to iznositi, odgovor je iz Mladosti.