KABA

Geopolitičke okolnosti koje okružuju SP Katar 2022

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru nimalo nije uobičajeno. Od samog vremenskog okvira pa do uvjeta rada onih koji su sudjelovali u izgradnji stadiona i održavanju infrastrukture.

Neuobičajen je vremenski okvir kada se prvenstvo odvija studeni i prosinac. Nikada do sada svjetska smotra nije održana u tom vremenskom periodu, a sve kako bi se prilagodilo da Katar može uopće organizirati Mundijal.

Ovo je prvi put u povijesti da neka arapska zemlja organizira najveću nogometnu smotru, a činjenica je da Katar na nogometnoj karti svijeta postoji samo kao egzotična destinacija, gdje igrači koji ne mogu dobiti priliku u Europi dolaze za velike iznose igrati za njihove klubove ili ih se naturalizira kako bi podigli vrijednost njihovoj nacionalnu reprezentacije.

Način na koji je Katar dobio domaćinstvo ovoga Svjetskog prvenstva u konkurenciji Australije, Japana, Južne Koreje i SAD-a ostaje u sjeni sumnje.

Momčadi Rusije je zabranjen nastup u zadnjoj rundi kvalifikacija, iako su kroz natjecanje stekli to pravo, a Ukrajinski nogometni savez je tražio od FIFA-e da izbaci momčad Irana s prvenstva zbog sudjelovanja u agresiji na Ukrajinu kroz suradnju s Rusijom u pogledu prodaje dronova. FIFA je odbacila tu mogućnost.

Problem imigranata koji su korišteni kao jeftina radna snaga istraživanje civilnih udruga koje se bave ljudskim pravima također  je pokazalo da su zloupotrebe prava radnika migranata u Katru ozbiljne i sustavne te da kršenja često proizlaze iz njegovog sustava upravljanja radom poznatog kao „kafala“ (sponzorstvo), koji pravni status radnika migranata u zemlji veže za njihove poslodavce. Sustav je posložen da kriminalizira „odlazak s posla“, odnosno napuštanje poslodavca bez dopuštenja, zbog promjene svog posla. Radnici migranti također su često podvrgnuti  uzimanju putovnica od strane poslodavaca i uzimaju im se novćane kompenzacije  kako bi osigurali posao.

Dolazi do zabrane radničkih štrajkova i neučinkovitom provedbom zakona, ti su čimbenici pridonijeli zlostavljanju, izrabljivanju, pa čak i prisilnom radu. Među najčešćim pritužbama radnika migranata su neisplata ili kašnjenje isplate plaća, prenapučenost, teški radni uvjeti i problem higijenskih potrepština.

Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022. traje do 18.prosinca.

Sudjeluju 32 reprezentacije podijeljene u 8 grupa po 4 reprezentacije. Hrvatska reprezentacija se nalazi u grupi F zajedno s Marokom, Kanadom i Belgijom.

Prve dvije reprezentacije u grupi idu dalje i križaju se u slučaju Hrvatske s skupinom E gdje su Njemačka, Španjolska, Japan i Kostarika, po principu E1-F2 i F1-E2. Prvu utakmicu u skupini F Hrvatska igra s Marokom 23.11. u gradu Al Khor na stadionu Al Bayt u 11 sati, Kanadom 27.11. u gradu Ar-Rayyan na stadionu Khalifa International Stadium u 17 sati, Belgijom 1.12. u gradu Ar-Rayyan na stadionu Ahmad Bin Ali Stadium u 16 sati.

Mogući sastav za Maroko:

Vratar: Livaković

Branići: Stanišić, Gvardiol, Lovren, Sosa

Vezni: Brozović, Modrić, Kovačić, Vlašić

Napadači: Perišić, Kramarić