KABA

Panel o internetskom nasilju: U porastu su prijave vezane za seksualno nasilje mladih

Povodom Svjetskog dana zlostavljanja djece, 19. studenog, Karlovačka županija i Grad karlovac organizirali su panel raspravu na temu nasilja nad djecom putem interneta.
Anita Gračan iz Policijske uprave Karlovačke istaknula je kako imaju puno prijava vezanih za internetsko nasilje.
– Što se tiče internetskog nasilja, ne možemo izdvojiti jedan dio jer je jako rašireno, obuhvaćeni su svi, od djece, mladih i odraslih. Ono na što bi skrenuli pažnju je stupanje djece u komunikaciju s nepoznatim osobama, slanje i primanje neprimjerenih fotografija, važno je da to zaustave. Nažalost, imamo prijava koje su vezane za seksualno iskorištavanje mlađih osoba, to je u porastu.
Žrtve ovakve vrste zlostavljanja nerijetko kasnije pate od različitih posljedica nasilja, o čemu nam je više rekla psihologica Davorka Bišćan Andraši.
– Najčešće tegobe su problemi s koncentracijom, osjećaj koji se događa kod bilo koje žrtve nasilja, a to je sram i krivnja iz čega proizlaze različite kognitivne manifestacije. Nedostatak koncentracije, smušenost, povlačenje iz društva, tuga, osoba se promijeni, postane anksiozna, tjeskobna, brine oko svega, ima izljeve bijesa…
Ovakvim društvenim i javnim raspravama potiče se svijest o problemu koji je sve veći. Nažalost konkretni podaci o rodno uvjetovanom nasilju na društvenim mrežama ne postoje, kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.
– U ovom novom obliku nasilja rekla bih da se radi o starom rodno uvjetovanom nasilju koje se događa na novi način kroz internet, društvene mreže, a koje zovemo zajedničkim imenom kibernetičko nasilje. Prevencija je uvijek nedovoljna, bez obzira o kojem se nasilju radi, trebamo raditi na tome.
Prevencija nasilja trebala bi krenuti od odgoja kod kuće i u školi. U konačnici važno je konstantno educirati, ne samo djecu već i odrasle- nastavnike, odgojitelje i roditelje o opasnostima koje vrebaju na internetu i kako ih izbjeći.