KABA

O mentalnom zdravlju, psihičkim problemima, ovisnostima i dalje se dovoljno ne govori

Na Veleučilištu u Karlovcu održana je tribina „ Mentalno zdravlje studenata“ čiji je cilj educirati i senzibilizirati sudionike o aspektima mentalnog zdravlja studenata, ukazati na najčešće psihičke poremećaje, načine i strategije suočavanja sa stresom, očuvanja mentalnog zdravlja te prezentirati mogućnosti stručne podrške i pomoći. Izlagači su bili Igor Salopek voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja te Majda Šavor, voditeljica Ureda za karijerno savjetovanje i podršku studentima Veleučilišta u Karlovcu.

-Nažalost, o mentalnom zdravlju, psihičkim problemima i ovisnostima i dalje se dovoljno ne govori. Prvenstveno zato što nose određenu stigmatiziranost i ljudi ih se srame. Vrlo je bitno objasniti gdje je moguće potražiti pomoć i na vrijeme, smatra doktor Salopek.

Profesorica Majda Šavor napominje da je cilj senzibilizirati studente za mentalno zdravlje u okviru visokog obrazovanja, te naglašava da  mentalno zdravlje izrazitno važno za kognitivni i kreativni proces koji je važan za funkcioniranje unutar studija.

Ciklus tribina s temom mentalnog zdravlja omogućiti će studentima bolji uvid u probleme s kojima se nose. Omogućiti će im bolju koncentraciju i sposobnost praćenja nastave.

Suradnja Veleučilišta u Karlovcu i Integrativnog centra mentalnog zdravlja označava početak stavljanja problema mentalnog zdravlja u fokus studenata i javnosti. Svrha je postići zadovoljno i stimulativno mentalno okruženje za učenje i rad.