KABA

Ivan Katić – od najboljeg sportaša Karlovačke županije do profesionalnog fizioterapeuta u HNK Gorica

Ivan Katić rođen je 9. svibnja 1997. godine, a karlovačkoj publici poznat je kao jedan od perspektivnih mladih atletičara koji je 2020. godine proglašen za najboljeg sportaša grada Karlovca i Karlovačke županije za 2019. godinu. Završio je studij fizioterapije  za Zdravstvenom veleučilištu, a danas radi kao fizioterapuet u HNK Gorica i u stolnoteniskoj reprezentaciji Hrvatske. Na početku našeg razgovora, otkrio nam je kako je došao do titule najboljeg sportaša.

– To je bilo 2020. godine. Atletikom sam se bavio od 2013. godine. Uvijek su tu bili dobri rezultati, ali 2020. godine se to isplatilo. Bio sam proglašen zbog svojih nastupa, uspjeha i medalja, a bio sam nekoliko puta i prvak Hrvatske. Kao tim smo isto ostvarili dobre rezultate. Bili smo prvaci Hrvatske u štafeti. Osvojio sam i balkansku medalju te godine, rekao je Ivan Katić, bivši atletičar i trenutni fizioterapeut.

U 7. razredu osnovne škole započeo je atletikom na inicijativu profesora Krpana kada je poslan na regionalni cross. Profesor mu je rekao da je sasvim nebitno koji će biti, a na kraju je Ivan osvojio 2. mjesto. Ljubav prema atletici rasla je iz dana u dan kao i sami uspjesi. Svoj put započeo je u Atletskom klubu Karlovac. Prva trenerica bila mu je Katica Mataković koju smatra pravom majčinskom figurom, a kasnije mu je trener bio Saša Belčić. Spletom okolnosti, a jednim dijelom i krivnjom korone, Ivan je prestao s radom u atletici.

– Ponekad mi se vrati želja za povratkom atletici. Ove jeseni bila je situacija kad je bio seniorski Kup. Trener mi je rekao da im fali jedan za štafetu. Došao sam tamo da popijem kavu s njima i porazgovaram, a meni je došla želja da im pomognem no kako radim u Gorici, ne mogu sve stići. Najdraža disciplina bila mi je na 800 m, a u finišu sam bio dosta dobar, istaknuo je Ivan.

Posebno drage su mu dvije medalje koje je osvojio – medalja iz Polače s crossa kad je kao junior završio na 2. mjestu. Na samom cilju završio je na tlu nakon čega je čak morala intervenirati i hitna koliko se istrošio, a evo koja mu je ipak najdraža.

– Kad sam se nakon godinu dana i 6 mjeseci vratio nakon ozljede, bio sam na jednoj dvoranskoj utrci gdje je trčao i Marino Bloudek, europski prvak. Naravno, svi su očekivali da će on pobijediti. Moji frendovi s faksa došli su me podržati. Na predstavljanju natjecatelja svi su pljeskali na Marinovo ime, a kad su izgovorili moje ime, pljeskali su samo moji frendovi s faksa. Na kraju sam ga uspio finiširati. Nitko nije vjerovao u mene, a na kraju su mi drugi treneri čestitali. Bio je to predivan osjećaj, tvrdi Ivan.

Na poziv Matije Dvornekovića došao je u redove HNK Gorica i sada je profesionalni fizioterapeut. Bez obzira što je Gorica trenutno posljednja na tablici, atmosfera u klubu je sasvim ok. Mišljenja je da se vrlo brzo razvija kao fizioterapuet jer je dovoljno opušten i ima prostora za napredak.

– Sve je profesionalno. Igračima ništa ne fali. Kad dođu, sve imaju poredano. Od liječnika do nutricionista. Super je osjećaj istrčati na teren kad je igraču potrebna pomoć. Nadam se da ćemo u drugom dijelu prvenstva biti bolji. Zaista ne mogu ništa loše reći u vezi svega. Više su prijateljski nego profesionalni odnosi, rekao je Ivan.

Kaže da su igrači Gorice zahvalni i cijene rad bilo kojeg člana u klubu. Želi nastaviti s radom u nogometu, a trenutno završava tečaj manualne terapije. Karlovac mu ponekad nedostaje zbog društva no u Zagrebu vidi potencijal za rast. Pratit će i Svjetsko prvenstvo te prognozira velik uspjeh naših Vatrenih. Razgovor ispred kamera nije mu stran jer je nedugo sudjelovao u projektu Startaj Hrvatska gdje se iskušao i u glumačkim vodama.