KABA

U tijeku simpozij ‘Medicina u okolnostima katastrofa- jesmo li spremni?’

U Zorin domu se održava simpozij „Medicina u okolnostima katastrofe- jesmo li spremni?“ . Govori se o mogućnostima koje medicinari imaju u okolnostima potresa, poplava, velikih nesreća, nuklearnih katastrofa, pandemija i slično.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora podružnica Karlovac Hrvoje Cvitanović kazao je kako je ovo jedan od prvih simpozija koji reagira na potrebe koje se javljaju.

– Mi u medicini kao i u svim ostalim državnim sustavima imamo mogućnosti u kojima mobiliziramo, prenamijenjujemo, prebacujemo i na taj način ograničavamo štetu koja nastaje od ugroze.

To se vidjelo i u pandemiji covid koja je jedna od takvih katastrofa, napominje Cvitanović. Na simpoziju se govori o nekoliko protokola te vježbi nužnih kako bi bili spremni odgovoriti na katastrofične potrebe. Važno je znati tko i kako u kojem trenutku treba reagirati.

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut kazao je kako civilna zaštita pruža logističku i organizacijsku potporu, ali i donosi odluke kao što je to bilo u vrijeme najveće krize covid pandemije.

– Kroz sustav 112 informacija prva dolazi s terena gdje onda alarmira sve žurne službe koje na terenu zajednički odrađuju taj posao. Postoji veliki niz aktivnosti koje preventivno podižu značaj i mogućnosti cjelokupnog sustava koje odgovaraju na katastrofe i sve žurne potrebe stanovništva.