U bivšoj vojarni Luščić održana je terenska vježba civilne zaštite s ciljem uvježbavanja potrage i spašavanja nakon potresa u urbanom području grada Karlovca iz stambenih objekata koristeći lake i poluteške timove za pristup i zbrinjavanje ozlijeđenih. Na vježbi su sudjelovali: Stožer civilne zaštite Grada Karlovca i timovi Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca, Hrvatska gorska služba spašavanja- stanica Karlovac, Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac, Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac, Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije, Policijska postaja Karlovac i udruga Carpe Diem. Ukupno je sudjelovalo 66 sudionika, 5 potražnjih pasa i 11 vozila.

– Naša dosadašnja iskustva potresa pokazuju da znamo odgovoriti na ovakve izazove, ali naravno kada se dogodi stvarna situacija, pogotovo katastrofalan potres onda se ide prema Županiji i razini RH. Jako je važno da znamo što treba činiti. Svima bih se zahvalio jer pokazuju ne samo motivaciju već jedno vrhunsko znanje, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Važno je nakon ove vježbe vidjeti što je dobro, a što bi moglo još i bolje, te informirati građane o postupcima koje sami mogu poduzeti u slučaju potresa. Teško je predvidjeti bilo kakav ishod, smatra zapovjednik JVP Karlovac, Miroslav Rade. U novijim zgradama građani su sigurniji, smatra Rade. Matija Kranjčević iz HGSS-a dao je savjete kako se građani trebaju ponašati u slučaju potresa.

– Definitivno treba ostati smiren u slučaju potresa, ne trčati, ne bježati, skloniti se pod neki statični dio objekta, po završetku potresa otići van na otvoreno. Uvjeriti se jesu li svi ukućani dobro, biti na okupu i dalje pratiti sve informacije i upute putem radija ili televizije Stožera civilne zaštite, rekao je Kranjčević.