KABA

Žabica Kup okupio čak više od 450 mladih gimnastičara i gimnastičarki kojeg je organizirao GK Sokol Karlovac

Danas je održano 5. izdanje Žabica Kupa kojeg je organizirao Gimnastički klub Sokol iz Karlovca. Gimnastičari i gimnastičarke svoja su znanja pokazali u školskoj sportskoj dvorani “Mihajlo Prezelj – Mitila” na Dubovcu. Čak više od 450 natjecatelja s ponosom je branilo boje svog kluba, a prisustvovala su 22 kluba iz područja cijele Republike Hrvatske.

– Bilo mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti ovu Žabicu, ovo natjecanje ispred Karlovačke športske zajednice. Višestruko mi je bilo drago jer sam i sam, između ostalih športova, dobar dio svoje mladosti posvetio gimnastici. Isto mi je drago što je riječ o bazičnom sportu jer gimnastika uz atletiku spada u bazične sportove. Za gimnastiku mnogi kažu da je to težak, rudarski sport jer doista i jest. Oni koji se njome bave, moraju raditi na sveobuhvatnom razvoju, kako na intelektualnom tako i na fizičkom. Ova djeca koja provedu jedan dio u gimnastici, ne moraju nužno završiti svoju karijeru i postići najveće rezultate u smislu osvajanja medalja u gimnastici. Veći dio njih nastavi svoju sportsku karijeru i u drugim sportovima te tamo postižu velike i sjajne rezultate, rekao je Željko Šančić, predsjednik Karlovačke športske zajednice.

Medalja najvećeg sjaja je ta što se ovako velik broj mladih okupi u dvoranama, a da nisu pred malim ekranima i mobitelima, tvrdi Šančić koji pohvaljuje izvršnog organizatora, Gimnastički klub Sokol Karlovac, koji je došao na ovu ideju i prepoznata je u okvirima Hrvatske. Vjeruje da će broj sudionika i dalje rasti. Šančić je također čestitao roditeljima koji su usmjerili svoju djecu prema sportu, ali i trenerima te trenericama koji velik broj sati provode prenoseći svoja znanja, ne samo sportska već i ljudska kako bi ovi mladi ljudi postali zdrave osobnosti.

– Ovo je 5. po redu Žabica Kup. Posljednji je održan 2019. godine. Ove godine smo, iskreno, očekivali oko 300 – 350 natjecatelja kao “Ajmo pokrenuti ponovno, bit će lakša godina”, a okupilo se preko 450 natjecatelja iz gotovo cijele Hrvatske, izjavio je Jurica Suhin, predsjednik GK Sokol Karlovac.

Na Kupu su sudjelovali gimnastičari i gimnastičarke predškolske i školske dobi, a ovaj hvale vrijedan sportski događaj nije propustio niti Marijo Možnik, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza.

– Mi smo kao Hrvatski gimnastički savez zaista ponosni na naš klub – članicu, Gimnastički klub Sokol Karlovac. Ponosni smo što se Kup organizira na visokoj razini i ponosni smo na njih što na najbolji način promoviraju gimnastiku. Ovaj put s rekordnim brojem sportaša i sportašica. Možda će iduće godine ovaj Kup premašiti brojku i od 500 natjecatelja, tvrdi Marijo Možnik, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Hrvatska gimnastika trenutno broji 65 klubova članica. Od toga se oko 50 klubova odnosi na sportsku gimnastiku, a ostatak na ritmičku gimnastiku. Svake godine se otvori novi klub i postane dio gimnastičke obitelji. Ukupno u cijeloj Republici Hrvatskoj ima oko 13 000 gimnastičara. Popularnost gimnastike raste, kako zbog rezultata vrhunskih sportaša tako i zbog svjesnosti roditelja koje sve benefite upravo gimnastika donosi. Trenutno je oko 80% ženskih članova pa je cilj Hrvatskog gimnastičkog saveza ovaj sport sve više približiti muškoj populaciji.

omicron