U pripremi je novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji bi trebao definirati koje su dužnosti sustanara, te jasna pravila za upravitelje i predstavnike suvlasnika. Što bi to trebalo značiti pitali smo predsjednika Udruge suvlasnika- stanara grada Karlovca Alena Kristovića i direktoricu Inkasatora, tvrtke koja upravlja dijelom zgrada.

Alen Kristović kazao je kako se u novom zakonu govori o podizanju pričuve, minimalna mora postojati, ali je najbolje da se određuje prema prioritetima zgrade. Minimalna pričuva da, ali visinu same pričuve treba odrediti prema željama i prioritetima suvlasnika zgrade.

– Zakon je još u povojima, sve je još tajnovito, ako se odredi visina tri kune, a bit će tri kune. Nema tu puno razmišljanja, posebno kada se radi o tome da treba novi krov na zgradi i slično.

U novom prijedlogu zakona se spominje i to da bi zgrade trebale dobiti OIB, odnosno postati pravne osobe.

– Meni je ovaj model- upravitelji, predstavnici i suvlasnici sasvim ok. U Zakonu o gospodarenju otpadom piše da će se u slučaju nerazvrstavanja otpada kažnjavati krajnji korisnici. To po današnjem modelu nije moguće kazniti. Ovako kada zgrada bude imala oib, postoji mogućnost da će moći biti kažnjena. Praksa će pokazati je li to dobro ili nije. Banke smatraju zgrade pravnom osobom samo kada je u pitanju kredit, sve ostalo ide preko upravitelja, rekao je Kristović.

Da će novi zakon donijeti olakšanje u poslovanju nada se direktorica Inkasatora Andreja Barberić.

– Mi kao upravitelji podržavamo apsolutno donošenje novog zakona o upravljanju zgradama a koji bi objedinio sve one elemente koji su u ovom trenutku regulirani drugim zakonskim okvirima, a koji bi bio pod kapom zakona o gradnji jer bi nama u praksi takav jedan zakon olakšao poslovanje, odnosno određene procese i procedure u donošenju odluka. Puno je prepreka sada, većina zgrada nije u mogućnosti donijeti sto postotne odluke, ili nisu provedeni postupci nasljeđivanja, ili suvlasnici ne žive u zgradi već negdje vani i uopće ih nije briga za održavanje zgrade. Pričuve nisu dovoljne za neke osnovne potrebe za održavanje zgrada, nisu dovoljne da bi mjesečno servisirali npr. police osiguranja.

Novim načinom upravljanja održavanje zgrada moglo bi biti kvalitetnije. Zgrade građene ’80-ih u Karlovcu u lošem su stanju jer nedostaje način da se suvlasnike motivira na ulaganje u nekretninu koju imaju u vlasništvu, zaključuje Barberić.
Jedan od upravitelja je i tvrtka Petračić projekt vlasnika Davora Petračića koji nije želio davati komentare jer, kako kaže, ništa još nije službeno potvrđeno.