KABA

Otkrivena bista Vilimu pl. Reineru – inicijatoru izgradnje Zorin doma

Ispred Zorin doma postavljena je i svečano otkrivena bista Vilima pl. Reinera koji je bio inicijator izgradnje Zorin doma prije 130 godina. Postavljanje biste inicirala je udruga Židovi u Karlovcu na čelu s Tenom Bunčić.

– Zahvaljujući Reineru imamo ovako lijepo zdanje koje smo dobili tri godine prije HNK u Zagrebu. Prije 130 godina Prvo hrvatsko društvo Zora je dobilo svoj dom, Zorin dom, mjesto gdje će se okupljati i imati probe. Reiner je imao 32 godine kada je sagrađen Zorin dom. Imao je viziju i volju. Pored drugih donatora on je bio najveći. Njegova obitelj je donirala tepih za uređenje interijera i dva kandelabra koji su osvjetljavali mjesto zorin doma, rekla je Tena Bunčić.

Vilim Reiner je bio gospodarstvenik, trgovac i karlovački javni djelatnik. Dvadeset je godina bio predsjednik PHPD-a Zora te se cijelo jedno razdoblje Zore zove Reinerovo doba. Bio je od 1889. do 1903. godine i povjerenik Matice Hrvatske.

Bistu su otkrile Rainerova unuka i praunuka. Praunuka Ivana Kovačić obratila se s nekoliko riječi.

– Najviše bih se zahvalila našoj Teni koja je na ovom projektu i drugima pokazala da ideje nisu mrtvo slovo na papiru, jer bez njene ustrajnosti i pozitivne energije puno toga se ne bi realiziralo. Izrazito sam ponosna da se ostavština obitelji Reiner kao i brojnih drugih obitelji i pojedinaca na afirmativan način vrednuje jer je njihov doprinos za grad Karlovac bio od iznimne važnosti. Ponosni smo na našeg Vilima Reinera, Vilka- kako su ga zvali, i upravo stojimo sada pred ovim prekrasnim neorenesansnim zdanjem Zorin doma čiji je inicijator izgradnje bio Vilim Reiner. Htjela bih u ime cijele obitelji Reiner zahvaliti za ovaj svečani dan, kazala je Ivana Kovačić.

Danas je tek petero Židova u Karlovcu, dok je prije Drugog svjetskog rata u Karlovcu bilo oko 400 židova. Nakon Drugog svj. rata preživjelih je ostalo samo 50-ak. Mnogi su odselili po svijetu.

omicron