KABA

I Županija sufinancira obnovu zgrada stradalih u potresu – Izdvojila više od 2,5 milijuna kuna

– Želimo omogućiti svima koji su stradali u potresu da na jednostavniji način i bržom aktivacijom sredstava ubrzaju radove na obnovi, kazala je županica Martina Furdek Hajdin, uručujući danas ugovore za sufinanciranje obnove zgrada stradalih u potresu.

Vrijedni su više od 2,5 milijuna kuna, a koristit će ih Grad Slunj i Općina Vojnić, Franjevački samostan, Eparhija gornjokarlovačka, te župe u Bosiljevu, Netretiću, Ozlju, Kamanju, Ogulinu i Vivodini.

Među onima koji će u obnovu je i Crkva Presvetog Trojstva u Karlovcu, po riječima Furdek Hajdin “drugo najveće gradilište u Karlovcu u koje stiže novac iz Fonda solidarnosti”.

– Želimo maksimalno iskoristiti sva sredstva dobivena od Fonda solidarnosti za koji je rok realizacije lipanj 2023. godine. Mehanizam za otpornost i oporavak pokrivat će nastavak radova, ovo je konstruktivna obnova; znači da će biti radova i nakon nje. A ovo je i povijesna prilika za ovo područje koje je potresom stradalo da suradnjom to možemo realizirati i u okviru novca i rokova koji su ugovoreni, rekla je Furdek Hajdin.

Obnova Crkve Presvetog Trojstva, po riječima fra Krunoslava Alberta, stajat će više od 65,7 milijuna kuna, a odnosi se na obnovu crkve s bočnim kapelama, zvonika i lukovice, te Franjevačkog samostana.

– Najkompliciranija kod ovog projekta je njegova slojevitost. U pripremnim radovima, tijekom ispitivanja i istraživanja, pokazali su nam se slojevi koji su vrijedni kao i ovi recentni, čak i vrijedniji: u bočnoj kapeli Antuna Padovanskog otkrili smo barokne oslike za koje nismo do sada znali i koji nam u konstruktivnoj obnovi predstavljaju određeni izazov, jer ih želimo sačuvati, rekla je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela Karlovac i potvrdila da će zahtjevnih poslova biti još, poput, zamjene lukovice na zvoniku.

Radove na konstruktivnoj obnovi izvest će Hedom, a direktor Vlado Ćorluka kazao je da je riječ o iznimno obimnim radovima za koje bi trebale dvije godine.

– Ovo je prezahtjevan posao koji sigurno do 6. mjeseca neće biti završen, nemoguće je.Dat ćemo sve od sebe da Karlovcu ostavimo prelijep objekat kakav je bio nekada, prije nego je ostario, izjavio je Ćorluka.