• November 28, 2022
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Sajam karijera u turizmu u sklopu projekta „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“ održan je od 23. do 25. studenog 2022. u Grand hotelu Adriatic u Opatiji. Cilj sajma bio je povezivanje Ugostiteljske škole Opatija i tržišta rada, odnosno povezivanje učenika s gospodarstvenicima te informiranje učenika o njihovim mogućim prvim poslovnim koracima nakon završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.

Tijekom tri dana sajam je posjetilo preko 190 učenika konobara, kuhara, slastičara i turističko-hotelijerskih komercijalista. Sudjelovali su razni izlagači iz sektora ugostiteljstva i turizma s područja Liburnije i šire; Hilton Rijeka Costabella Beach Resort&Spa, Katarina Line, Valamar Riviera, Aminess Hotels, Restoran Roko, Grand hotel Adriatic, LRH Liburnia Riviera Hoteli d.o.o., Restoran Ružmarin, Jadranka Lošinj, Visoka poslovna škola PAR, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Izložbeni štandovi poslodavaca u turizmu bili su postavljeni tijekom sva tri dana sajma gdje su se učenici upoznali s mogućnostima zapošljavanja i uvjetima stipendiranja te praktične nastave.

Na sajmu je predstavljen i idejni koncept karijernog centra za učenike, održana su predavanja za učenike (Osobno brendiranje na društvenim mrežama, Poduzetničke vještine za učenike – Step Ri te Predstavljanje mjera HZZ-a za zapošljavanje mladih i mogućnost korištenja vaučera u sustavu obrazovanja odraslih), a održane su i radionice pedagoško-didaktičkog usavršavanja mentora kod poslodavaca.

Osim navedenog sajam je, kroz okrugli stol i radionicu s gospodarstvenicima, obuhvatio temu poboljšanja uvjeta i kvalitete praktične nastave u ugostiteljskim objektima te stvorio početne uvjete prema stipendiranju učenika od strane gospodarstva.

Cilj projekta  „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“ Ugostiteljske škole Opatija je uspostava programskih i kadrovskih uvjeta Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u sklopu Ugostiteljske škole Opatija kao centra izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u podsektoru ugostiteljstvo i turizam.

Nositelj projekta je Ugostiteljska škola Opatija, a financiran je bespovratnim sredstvima u iznosu od 58.683.119,88 kuna iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Razdoblje provedbe projekta je od 1. travnja 2020. do 1. prosinca 2023. godine.

Upravljanje Centrom provodi se kroz rad Upravljačkog odbora koji vodi Ugostiteljska škola Opatija, a u radu sudjeluju predstavnici svih partnera: Primorsko–goranska županija, Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir (Krk), Srednja škola Ambroza Haračića (Mali Lošinj) te Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac. Ostali projektni partneri su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Znanstveno tehnologijski park Step RI d.o.o. (Rijeka), Obrtničko učilište–ustanova za obrazovanje odraslih Zagreb i gospodarski subjekti: Katarina Line d.o.o. (Opatija), Valamar Riviera d.d., Jadranka turizam d.o.o. (Mali Lošinj) i IV-ER-KONTEX-VATROGASNE CIJEVI d.o.o. (Karlovac) kao predstavnici sektora.

Krajnji cilj projekta je uskladiti stečena znanja i vještine polaznika strukovnog obrazovanja s potrebama poslodavca čime bi se postigao cilj povećanja zapošljivosti i poticanja konkurentnosti.