KABA

Šumoborci pomažu pošumljvanje područja poznatog iz doba Napoleona

Na području Perjasice održana je akcija pošumljavanja u kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici Šumarske i drvodjeljske škole iz Karlovca, te učenici 15. gimnazije iz Zagreba. Suradnja s volonterima Saveza izviđača Hrvatske i partnera kampanje tvrtke Valamar urodila je hvale vrijednom akcijom za očuvanje šumskog fonda.

– Nalazimo se na području šumarije Duga Resa, jedna od 14 šumarija Uprave šuma Karlovac. Izvodimo radove konverzije nakon sječe kultura koje su ovdje posađene 80-tih godina. Te kulture su sađene u velikim akcijama kakve danas ne možemo provoditi, a cilj i smisao je bio da pionirske vrste kulture četinjača tada sačuvaju i pripreme tlo za povratak autohtone vegetacije. Sada idemo sa sadnjom hrasta lužnjaka, kitnjaka i drugih autohtonih vrsta. Pomažu nam naši Šumoborci da napravimo pošumljavanje koje ima svoju tradiciju ovdje još iz doba Napoleona, govori Marinko Matušić voditelj proizvodnog odjela Uprave šuma Karlovac.

Upraviteljica šumarije Duga Resa Dijana Sazonov objasnila je da se trenutno nalaze u gospodarskoj jedinici Bosiljevac i da se vrši konverzija iz kulture ariša u hrast lužnjak autohtonu vegetaciju. Zbog problema ekološkog podrijetla nisu se koristile sadnice hrasta kitnjaka. Nadmorska visina je oko 120-160m, pa se smatra da će se sadnice primiti.

– Kampanja Šumoborci je volonterski program koji se odvija u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING u svrhu nutralizacije ugljičnog dioksida. Ovo je prvi takav projekt, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama, ali i svima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2, te dati primjer brige za okoliš i zajednicu, smatra Dan Špicer voditelj projekta.