KABA

Odbojka u Dugoj Resi uz OK Plavi Zmaj – aktivno je 50 igračica

Prije 21 godinu nastao je odbojkaški klub Plavi Zmaj u Dugoj Resi koji provodi školu odbojke za djecu od 1. do 4. razreda što im ujedno čini i najmlađu selekciju u klubu. Tu su i mlađe kadetkinje i kadetkinje u kojoj se nalaze djevojke od 5. do 8. rezreda osnovne škole dok su u seniorkama članice koje pohađaju srednju školu i fakultet. Klub broji ukupno 50-ak članica. Trenerica seniorki je Kristina Sudac koja se na početku svog trenerskog puta bazirala na radu s mlađim kategorijama.

– Mlađe dobne kategorije treniraju dva puta tjedno dok seniorke treniraju četiri puta tjedno. Treninzi traju po sat vremena i 30 minuta. Seniorke vikendom odigravaju ligaške utakmice i natječu se u 2. odbojkaškoj ligi, rekla je Kristina Sudac, trenerica u OK Plavi Zmaj.

Djevojke većinom na gostujuće utakmice moraju putovati vlastitim automobilima, a ponekad im je na raspolaganju kombi od Sportske zajednica grada Duge Rese što im odlično dođe no često se dogodi da nemaju niti vozača za kombi pa se djevojke svakako snalaze.

– Cilj kluba je definitivno rad s mlađim kategorijama. Želja nam je da posložimo da svaki uzrast ima svoju selekciju s kojom kasnije možemo nadopuniti seniorsku selekciju. Cilj nam je razviti interes za odbojku općenito i osposobiti novog odbojkaškog trenera. Nažalost, korona nam je napravila veliku rupu u radu. Naprosto, u te dvije godine određena godišta nisu smjela biti u dvorani. Djevojčice te dobi ostale su bez treninga gotovo cijelu godinu, istaknula je Sudac.

Zbog grupnih izolacija, djevojkama je teško bilo okupiti momčad za utakmicu no drago im je da se sve ponovno vratilo na staro što im olakšava rad u klubu. Djevojke su zahvalne upravi kluba, a posebice predsjedniku za kojeg tvrde da daje svoj maksimum kao i tajnik. Vrlo im je bitna podrška roditelja koju zaista imaju u velikom obujmu. Tu su i Grad Duga Resa te Sportska zajednica Grada Duge Rese koji im financijski pomažu koliko mogu.

– Treniram već 6 godina i odbojka mi je jako zanimljiv sport. Od samih svojih sportskih početaka sam u Plavom Zmaju. Motivira me igra u timu, tvrdi Nika Benić, igračica u OK Plavi Zmaj.

Mlađe kategorije najčešće svoje utakmice odigravaju tijekom tjedna, a vikendom se rado odazovu na odbojkaške turnire. Seniorski rad prokomentirala je igračica Ana Protulipac Vejzović koja je došla iz Karlovca u Plavi Zmaj.

– Odbojka je timski sport, ženstven i lijepo gradi figuru tijela. Radi cijelo tijelo. Sviđa mi se što nema kontakta. Igra je za pametne. Treba dobro čitati igru i protivnika. Potrebno je biti dobar taktičar. Kad sam došla ovdje, klub je bio na klimavim nogama. Obnavljala se dvorana pa smo bili na samo jednom treningu tjedno. Sada imamo 4 treninga i sada je sve puno bolje, izjavila je Ana Protulipac Vejzović, igračica u OK Plavi Zmaj.

Atmosferu u klubu Ana opisuje odličnom i drago joj je što je dijelom kluba, a jednog dana vidi se i u trenerskim vodama.