KABA

Tomislav Kiš o nasilju u Čistoći: Nadamo se da se poslodavac sada neće početi osvećivati radniku

Poslovođa u tvrtki Čistoća d.o.o. Karlovac zaradio je kaznu od policije zbog remećenja javnog reda i mira u tvrtki, a od direktora Vlatka Ivke opomenu pred otkaz jer je bio nasilan prema podređenom.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš kazao je kako se boje da će radnik prema kojem je izvršeno nasilje sada biti pod povećalom poslodavca koji bi mu se mogao pokušati osvetiti.

– Uobičajeno je da kada radnik pokaže da iza njega stoji sindikat i kada slučaj ima određenu pravnu snagu da dođe do pokušaja osvete. U ovakvim  situacijama često uprava krene tražiti manu kod tog radnika, kako se kaže ‘dlaku u jajetu’. Pokušat će upakirati da je loš radnik, sada bi ga mogli kazniti jer nije došao na posao ili jer je ranije otišao s posla, a sve kako bi ublažili svoju odgovornost. Svi oni uobičajeni načini ponašanja bi sada mogli postati kažnjivi. Bit će stavljen pod svjetla reflektora i mogao bi dobiti i goru kaznu od opomene pred otkaz. To je ono čega se bojimo i apeliramo na gradsku vlast da u tvrtkama gdje su oni predstavnici vlasnika, da uvedu reda da se to ne događa.

Poslovođa je prijavljen i kažnjen je zbog narušavanja javnog reda i mira. No, ovdje se radi o incidentu koji se dogodio u prostorijama tvrtke i tu je mjerodavan poslodavac koji je dužan radniku omogućiti rad na siguran način i dužan ga je zaštititi od svakog oblika maltretiranja. Kada dođe do ovakvog incidenta ne može se govoriti o tome da se radnika zaštitilo od svakog oblika maltretiranja, objasnio je Kiš.

– Prema kolektivnom ugovoru izvanredni otkaz radniku daje se između ostaloga i prilikom kršenja radne discipline, što je sasvim sigurno bilo u ovom slučaju. Drugo, postupak utvrđivanja zaštite i dostojanstva radnika koji se provodi temeljem Zakona o radu, a provodi ga osoba zadužena za takve stvari, trebao bi donijeti izvještaj koji bi rekao bilo je povrede ili nije bilo povrede. U slučaju da je bila povreda kasnija tužba na sudu lakše bi prošla. To se ovdje moglo napraviti, a nije. Mi ćemo u svakom slučaju tužbu podnijeti. Mi smo s našim članom koji je pretrpio ponižavanje razgovarali, dogovorili smo mu odvjetnika, sada je u procesu davanje punomoći tako da kada tužba bude gotova primit će ju u tvrtki. 

Ovdje se moglo napraviti i nešto što je Kiš nazvao ‘uobičajenim ljudskim postupkom’, a to je, kaže, prići čovjeku i ispričati se.

– Ovo se svelo na kaznu kao da je netko tri puta zakasnio na posao, što je po nama izuzetno blago, da ne kažem preblago. Rečeno je da nije bilo fizičkih posljedica. Postavlja se pitanje koliko ja moram nekoga ‘izbubetati’ da bi to bila tuča, zar je trebalo doći do razbijenih noseva, natečenih očiju ili izbijanja zuba? To je kao da netko pita koliko ljudi treba ubiti da bi se proglasilo da je to ubojstvo? Direktor je dobio odluku temeljem preporuke pravne službe koja tu nije dobro reagirala, već je reagirala zaštitnički prema čovjeku koji je napravio incident. Naslućujem da se tu radi o nekoj aktivističkoj pripadnosti. Mi kao sindikat se nećemo upuštati u političke rasprave, ali nećemo šutjeti ili mirno stajati kada netko radnike tuče, da to ne bi slučajno postalo normalno i reagirat ćemo tako da ćemo podnijeti tužbu sudu, čekati presudu.

– Čuli smo da gradonačelnik za incident nije znao. Predlažemo jedan obilazak gradskih tvrtki gdje bi bio prisutan gradonačelnik, poslodavac, sindikati koji djeluju šire, stručne službe sindikata i da se utvrdi ima li još takvih slučajeva, ako on ne zna za ovaj, tko zna gdje ih još ima. 

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.