KABA

Dr. Dragan Božičević o prevenciji i liječenju dijabetesa kod djece: Važno je pratiti razinu vitamina D i nadomještavati ga

Dijabetes je autoimuna bolest koja pogađa sve više ljudi, od djece do starijih. Važna je prevencija ali i liječenje. Više o tome upitali smo doktora Dragana Božičevića, dijabetologa i endokrinologa iz Bolnice za produženo liječenje u Dugoj Resi.

Danas se učestalost dijabetesa povećava kod djece i to tip 2 dijabetesa koji je povezan s pretilošću, rekao je doktor Dragan Božičević koji nam je dao nekoliko savjeta kako prevenirati šećernu bolest, posebno kod djece.

– Želim naglasiti da je jako važno pratiti razinu vitamina D kod djece i nadomještati ga zimi kod djece. Dokazano je da nadomjesna terapija vitaminom D značajno smanjuje razvoj tipa 1 dijabetesa kod djece. Ima poveznicu i s tipom 2 ali ne tako snažnu, isto ima pozitivan učinak. Dobro je vitamin D davati i djeci koja nemaju dijabetes i onima koji imaju.

Pacijenti s tipom 1 dijabetesa ne mogu se nažalost izliječiti, dok s tipom 2 mogu postići uspješnu remisiju.

– Mi to zovemo remisija. Dijabetes tip 2 je kronična bolest, to znači da je neizlječiv, no određenim mjerama, prije svega kod pretilih pacijenata gdje smanjenjem masnog tkiva dolazi do ogromnih metaboličkih promjena u organizmu, smanji se potreba za inzulinom i dolazi do autoregulacije glikemije, odnosno šećera u krvi. Kod takvih pacijenata može se smanjiti ili čak ukinuti terapija za dijabetes. Oni su u riziku da im se dijabetes povrati, posebno ako će dobivati na tjelesnoj masi, zato takve pacijente treba pratiti.

Kako bi se što duže ostalo u remisiji važno je hraniti se prema određenim smjernicama.

– Dijabetička prehrana je zdrava, uravnotežena, raznolika prehrana. Zadnjih desetak godina stavljen je naglasak na smanjenje unosa ugljikohidrata, nekad je preporuka bila 60 do 65 posto, a danas na 40 do 45 posto. Povećavaju se preporuke da se udio kalorija poveća kroz zdrave masnoće, biljnog podrijetla, iz nerafiniranih ulja, npr. laneno ulje, maslinovo ulje, bučino…ali i konzumaciju orašastih plodova kao što su orasi, lješnjaci, bademi i sl. Ta prehrana je dobra za sve. I mi koji nemamo dijabetes trebali bismo se više- manje tako hraniti.

Uz pravilnu prehranu vrlo je važna fizička aktivnost, ali i dobar odmor i san.