Hrvatska udruga vojnih minijaturista, Hrvatska zajednica tehničke kulture i IPMS Croatia u travnju 2021. godine pokrenuli su izložbu naziva „Hrvatska vojska i policija u mjerilu od Domovinskog rata do danas“ koja putuje diljem naše zemlje. Između ostalog, izložba je pokrenuta i povodom proslave 75. obljetnice Zajednice tehničke kulture i 30. obljetnice stvaranja Hrvatske vojske. Suorganizatori spomenute izložbe u Ozlju su Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske (podružnica Karlovačke županije, Ogranak Zrinski i Frankopan, Grad Ozalj) te Grad Ozalj. Izložba će biti otvorena 6. prosinca 2022. godine i bit će postavljena u Zavičajnom muzeju u Starom gradu Ozlju do 5. veljače 2023. godine.

Ono što je specifično za ovu izložbu je da je ona već bila na Policijskoj akademiji, u Gradskom muzeju Bjelovar i u Hrvatskom domu u Vukovaru. Ova izložba, kako ide iz grada u grad, tako ona i raste. Ideja je da uz sve ove makete, kako dođe u koji grad, napravi se nešto određeno za taj grad. Za Ozalj su određena 4 panoa, rekao je Stjepan Bezjak, Zavičajni muzej Grada Ozlja.

Cilj izložbe je predstaviti različite modele i načine učenja kroz tehničku kulturu, odnosno, kroz maketarstvo i zainteresirati učenike te druge udruge koje se bave tehničkom kulturom za razvoj maketarstva.

– Ove makete postavio je inžinjer Tomislav Stipanović, voditelj obrazovnih aktivnosti pri Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, koji je zapravo jedan od glavnih operativnih ljudi koji će zajedno s nama u muzeju otvoriti izložbu. Zahvalni smo svim organizatorima kao i inicijatorima Ladislavu Planincu i Hrvoju Nekiću, istaknuo je Stjepan Bezjak.

Sama izložba obuhvatit će i Noć muzeja gdje će biti organizirane edukativne radionice za djecu. Makete se većinom odnose na prva vozila koje je koristila hrvatska policija, kao npr. maketa ferguson traktora koji je u Domovinskom ratu prenamijen u oklopno vozilo.

Pokrovitelj izložbe je Gradska skupština Grada Zagreba koja financira njeno putovanje dok su glavni partneri Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.