KABA

Gradski muzej zatvorio svoja vrata, radi se na novom stalnom postavu i zbrici muzeja, te na konstrukcijskoj obnovi

Gradski muzej Karlovac 1. prosinca zatvorio je svoja vrata za javnost, kako bi započeo proces preseljenja stalnog muzejskog postava. Do okončanja postupka odabira izvođača radova djelatnici muzeja ostat će u zgradi, a nakon toga se sele na novu lokacije od kuda će raditi. Muzej Domovinskog rata na Turnju i Stari grad Dubovac ostaju otvoreni i rade prema uobičajenom rasporedu.

-Prvo smo počeli s pakiranjem muzejskog fundusa. Riječ je o predmetima koji su kulturno dobro Republike Hrvatske i koji se pakiraju po određenim pravilima i smještaju u siguran prostor, a to su naše čuvaonice u kojima su zadovoljeni svi uvjeti. Paralelno s tim radimo novu muzejsku koncepciju stalnog postava. Cijelu iduću godinu iskoristit ćemo za izradu muzejske koncepcije, nakon čega se radi detaljni scenarij likovni postav. Cilj nam je novi stalni, suvremeni i atraktivni postav, putem kojeg ćemo prezentirati karlovačku baštinu, rekla je ravnateljica muzeja Hrvojka Božić.

Kao što je već spomenuto, predmeti odlaze u takozvane čuvaonice, a što one jesu zapravo…

-One moraju imati osigurane mikroklimatske uvijete, kako bi predmeti što dulji vijek imali i kako ne bi trebali raditi brojne restauracijske zahvate, dodala je Božić.

Muzej je dobio sredstava iz Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu, a Grad Karlovac provodi postupak izrade natječajne dokumentacije i natječaja za izvođača radova.