Članovi KUD-a Sveti Juraj Draganić sa zadovoljstvom su predstavili svoju monografiju naziva “85 nam je let” u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić na kojoj su radili 3 godine. Predsjednica KUD-a, Draženka Jagatić, ističe da im je korona čak i dobro došla jer su imali dovoljno vremena kako bi kvalitetno napisali i predstavili povijest organiziranog kulturno – umjetničkog rada na području Draganića od davne 1934. godine do 85. obljetnice. Autori monografije su zamjenica predsjednice Alenka Bujan,  novinar Goran Majetić  i Tanja Halužan iz Instituta za etnologiju i folkloristiku kao i sama predsjednica KUD-a Draženka Jagatić.

– Bilo je teško prikupiti svu dokumentaciju. Pogotovo ovaj povijesni dio kojeg smo prikupljali od Državnog arhiva preko arhive Hrvatskog sabora za kulturu. Koristili smo se arhivom Zajednice kulturnih djelatnosti. Monografija će sigurno najviše zanimati članove KUD-a i mještane kojih je na popisu 600 da su nekad bili članovi KUD-a. Bit će dobra podloga svim društvima na području Karlovačke županije jer obuhvaća sve moguće smotre, županijske i državne, s provjernim datumom i vremenom održavanja pa će im dobro doći kao obrazac da ne moraju više tražiti takve podatke, rekla je Draženka Jagatić, predsjednica KUD-a.

Predsjednica Jagatić dodaje da je monografija jedna lijepa slika povijesti Draganića. Odnosno, prikaz onoga što su Draganićaki u kulturnom životu postizali od davne 1934. godine kad je sve to bilo znatno slabije organizirano i sami su morali odrađivati svoje organizacije. Predstavljali su svoj kraj i zadržali su tradiciju koja je u Draganiću jaka, bogata i do današnjeg dana sačuvana. KUD trenutno broji oko 120 članova.