Iako su Karlovčani, Turanjčani pogotovo, skeptični – ne bez razloga, već jer je prvotno planiran rok iz srpnja produžen – obilaznica Turnja bit će, kao što je i najavljeno, gotova do kraja godine.

A to znači da će za nepunih mjesec dana biti realizirano ono što je desetljećima samo obećavano: “obilaznica koja život znači”.

Glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Đurijanček kaže nam da je većina radova gotova; preostali su oni završni.

– Do danas je izvedeno preko 90% radova. Preostaje za dovršiti radove na čvoru Vukmanički Cerovac i čvoru Mostanje.  Također preostaje za izvesti habajući sloj asfalta sa svom pripadajućom signalizacijom i odbojnim ogradama, ali i radove na uljevnim građevinama propusta, zaštiti od buke i zaštite pokosa na dijelovima koji su erodirani od vode. Radovi se sukladno dinamici planiraju završiti do kraja ove godine, navodi Đurijanček.

Za sad sve ide po planu, a nakon što radovi završe, slijedi tehnički pregled obilaznice i ishođenje uporabne dozvole.

– Trenutno su vremenski uvjeti, koji uvelike utječu na izvedbu, zadovoljavajući te su time završni radovi sukladni dinamičkom planu.  Po završetku radova bit će provedena sva formalno-pravna procedura kao preduvjet puštanju u promet – tehnički pregled, uporabna dozvola i slično, veli Đurijanček.

A onda će biti poznato i kada će novom obilaznicom krenuti promet i rasteretiti sada iznimno prometnu državnu cestu kroz Turanj.

– Po provedbi procedure i ishođenju potrebnih dozvola moći ćemo govoriti o konkretnom datumu puštanja u promet, najavljuje Đurijanček.

Izgradnja obilaznice vrijedna je 174,682.408 kuna bez PDV-a. Donosi vijadukt, nadvožnjake, prometnicu na trasi dugoj 6,2 kilometra, od Mostanja do Cerovca Vukmanićkog.