KABA

Booktrailer Film Festival dobra je prilika za srednjoškolce filmaše – prijave traju od 12. prosinca

Gimnazijalci su danas predstavili Booktrailer Film Festival. Radi se međunarodnom natjecanja namijenjenom srednjoškolcima koji su zainteresirani za književnost i filmsku umjetnost. Festival organiziraju Gimnazija Karlovac, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića i Kinoklub Karlovac. Najbolji filmovi dobit će i vrijedne nagrade, prvo mjesto 450 eura, drugo 300, a treće 150 eura.

-Booktrailer Film Festival promovira čitanje i književnosti, ali izražavanjem filmskim sredstvima. Radi se o međunarodnom i nacionalnom festivalu. Međunarodni je 16. po redu, a nacionalni četvrti. Sam organizator je talijanska škola iz Lombardije, koja je odlučila pozvati nas na sudjelovanje. Mi smo jedna od šest škola, koja ga organizira, druge škole su iz Italije, Španjolske, Poljske, Bugarske, Rumunjske, rekla je Martina Vičić, koordinatorica projekta.

Zadatak je natjecatelja snimiti videonajavu za knjigu koja smije trajati najviše jednu minutu i 30 sekundi.

-To nisu lektirni naslovi, nego knjige koje isključivo oni čitaju. Zanimljivo je to, što je festival učenička inicijativa, odnosno nema onog  standardnog mentorskog pristupa, u kojem je nastavnik onaj koji vodi i podučava. Sve je na učenicima, a nastavnici mogu mala vrsta pomoći i podrške, dodala je Vičić.

Prijave na festival traju od 12. prosinca 2022. do 16. veljače 2023., a sve informacije mogu se pronaći na društvenim mrežama Booktrailer Film Festivala.