KABA

Završila obnova zidnog oslika iz 18. stoljeća u kapeli Gospe Loretske

Ususret blagdanu Gospe Loretske koji se slavi u subotu završena je obnova unutrašnjeg zida kapele Gospe Loretske koja se nalazi u sklopu crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu. Prošle godine u rujnu je pronađen vrijedan oslik iz 18. stoljeća koji je sada obnovljen, dok je konzervatorsko restauratorskim istraživačkim radovima ustanovljeno da postoji više slojeva, objasnila je restauratorica i konzervatorica zidnih slika Kristina Cvija.

Bio je tu još jedan sloj žbuke s oslikom iz 19. stoljeća. Nakon potresa nastala su oštećenja koja su pokazala da postoji mogućnost da postoje stari kronološki slojevi. Tu je i sloj iz 17. stoljeća. Mi smo zatekli oslike s vrlo velikim brojem mehaničkih oštećenja. Bilo je jako puno natučenja jer se žbukani sloj 19. stoljeća stavljao na barokni sloj, a prije toga su ga istukli, bilo je jako puno natučenja radi toga.

S obzirom na velika oštećenja trebalo je napraviti puno žbukane nadoknade u tom žbukanom sloju.

– Napravljen je proces injektiranja, konsolidacije rubova oštećenja. Bio je tu i veliki nedostatak u slikanom sloju kod pojedinih likova i scena tako da smo retuš izvodili na način da smo se oslanjali na podatke koji su nam izvorno ostali, a mjesta na kojima nismo imali dovoljno podataka o izvornosti smo rješavali pristupom distiktibilne metode, odnosno linijski smo napravili samo obrise likova, a nismo išli u potpunu rekonstrukciju oslika. Retuš je izveden s reverzibilnim materijalom na bazi vode tako da se bilo kada on može ukloniti i sačuvati originalni sloj, objasnila je Cvija.

U ovom sloju iz 18. stoljeća puno je više scena, raskošnija je kompozicija i kolorizam što je bio i jedan od razloga da se upravo ovaj sloj sačuva i prezentira. Stručna asistentica voditeljice radova Valentina Šaš Bakša otkriva nam koliko je cijeli projekt zahtjevan.

– Jako je bilo puno tih malih sitnih oštećenja koja smo popunjavali s malim špahtlicama, a prije toga je bilo čišćenje tih oštećenja. Najteže je bilo za izvesti scene likova koje su zahtjevale puno koncentracije. Kada bi se usporedila faza žbukanja koju možete raditi puno više sati u kapeli pod hladnim uvjetima, kad je došla faza retuša to iziskuje puno mentalnog rada, promišljanja, razmišljanja. Kada smo vidjele zadovoljstvo ljudi koji su nas tu posjećivali u kapeli onda nam je ljepše. Osim što volimo ovo raditi lijepo je dobiti povratnu informaciju od ljudi, korisnika ove kapele.

Blagdan Gospe Loretske bit će proslavljen u atriju Veleučilišta gdje se služe svete mise dok traje rekonstrukcija crkve, rekao je gvardijan fra Krunoslav Albert.

– Započeli bismo svečanost misom zornicom u 6 sati, misom u 8 sati i svečanom večernjom misom u 18:30 sati. Kada nas je brat potres posjetio posvetili smo sve majci Loretskoj koja nas vodi, ona pronalazi puteve i odgovore, mi se uzdamo u našeg nebeskog Oca i zagovor nebeske Majke. Ja sam je nazvao da je ona naš stručni nadzor. Ona nadzire tu sve što se događa i prati budnim okom.

Većina restauratorskog posla u Hrvatskoj vezana je za sakralne objekte stoga je važno osvijestiti ljudima da kada uđu u njih, da znaju da ispred sebe imaju jedinstvene primjere kulturne baštine i bogatstva koje posjedujemo, istaknule su restauratorice.