KABA

U Grad predan 601 potpis Borlinčana protiv centra za životinje u njihovu mjestu; uvjereni su da će gradonačelnik Mandić stati uz njih

-Za sve nas koji smo se izjasnili protiv gradnje centra za životinje u našem Borlinu je danas dobar dan. Dopodne su prikupljeni potpisi, ovjereni kod javnog bilježnika i predani Gradu Karlovcu. Predan je točno 601 potpis. To Borlin još nije doživio. Toliko građana se ne odazove ni na izbore ni na referendume. To znači da su Borlinčani vrlo osvješteni, znaju što žele, ne žele nikakva nametnuta rješenja protiv svog interesa, piše na FB stranici Borlinski lonac.

Reakcija je to mještana na Urbanistički plan uređenja „Borlin-Kupa“, a koji uključuje i izgradnju centra za životinje. Arhitektica Anamarija Rodak kazala je kako bi centar bio udaljen od stambenog dijela naselja, s kapacitetom za 40-ak životinja, pasa i mačaka.

– Toliko bi, približno, bilo životinja da je tamo stambeno naselje, obiteljske kuće, višestambene zgrade. Predviđeno je da životinje budu u zatvorenom prostoru noću, higijensko-zdravstveni uvjeti bi bili na razini, a smještanjem zgrade što dalje od stambenog dijela probali smo je udaljiti od stanovnika, a između naselja i te zgrade je i ona u kojoj je veterinarska ambulanta kako bi zagradila i vizuru i eventualnu buku. Napravili smo što smo mogli da tu zgradu udaljimo ljudima od prozora. A stanovnici Borlina se moraju izjasniti je li im to prihvatljivo ili im je to previše, rekla je Rodak na predstavljanju Urbanističko arhitektonske i hortikulturne podloge za Urbanistički plan uređenja „Borlin-Kupa“.

Prikupljenim potpisima Borlinčani kažu da je previše. Kako navode, podržavaju izgradnju centra za životinje sa svim sadržajima, ali na drugoj lokaciji.

-I mi smo ljubitelji životinja i želimo da su životinje adekvatno zbrinute, da Karlovac ima i hotel za životinje kao jedan viši standard brige o kućnim životinjama i da centar bude mjesto okupljanja ljubitelja životinja. Podržavamo Grad u nastojanju da takav centar izgradi. Podržavamo i rad mnogih udruga za zaštitu životinja koje su svojim požrtvovanjem i radom za boljitak životinja utjecale na pozitivnu mislenost ka dobrobiti životinja. Samo smatramo da zbog onih negativnih utjecaja takvom objektu u naseljima nije mjesto, kako na Borlinu, tako i drugdje. Nadamo se da će ipak prevladati razum, da će Grad naći odgovarajuću novu lokaciju, i nudimo i stručnu pomoć jer za to imamo stručne osobe s iskustvom, za odabir nove lokacije.

S današnji danom završilo je i Javno savjetovanje na temu Urbanističko arhitektonska i hortikulturna podloga za Urbanistički plan uređenja „Borlin-Kupa“. Ovo savjetovanje nije bila zakonska obveza, ali je ispunjenje obećanja datog na zboru građana na Borlinu.

-Uvjeren sam u dobre namjere gradonačelnika Mandića i uvjeren sam da će sigurno stati iza nas Borlinčana i svojih riječi, napisao je Dubravko Cavrić u FB grupi Borlinski lonac.

Podsjetimo, gradonačelnik Mandić mještanima je jasno iznio svoj stav.

-Kako se Borlinčani izjasne, u takav UPU će se i ići, izjavio je Mandić.

Ostaje vidjeti hoće li se ispoštovati volja građana.