KABA

Na posljednjoj Županijskog skupštini o trećim izmjenama proračuna

Na 12. sjednici Županijske skupštine Karlovačke županije bila je prisutna potrebna većina vijećnika (35) za donošenje odluka. Posljednja sjednica u ovoj godini održana je bez aktualnog sata, s 34 vijećnika koji su podržali dnevni red i troje vijećnika koji su bili protiv.

Pročelnica Maria Stojković izvijestila je o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Karlovačke županije za 2022. godinu. U rujnu je bila posljednja izmjena, a s trećim izmjenama radi se tehničko uobičajeno poravnanje proračuna. Prijedlog trećeg rebalansa proračuna iznosi 1,233,000,000 kuna što je za 1,83 posto manje u odnosu na trenutno važeći plan.

– Na strani proračunskih korisnika predlaže se smanjenje u iznosu 34, 7 milijuna kuna dok se na strani Karlovačke županije predlaže povećanje financijskog plana za 11,7 milijuna kuna što dovodi do ukupnog smanjenja od 23 milijuna kuna.

Financijski najznačajnije promjene su na strani poreznih prihoda. Predlaže se povećanje poreznih prihoda u visini 14, 6 milijuna kuna. Ovo je povijesno visoka razina poreznih prihoda Županije, te Karlovačka županija tu nije jedina. Razlog tome leži u niskoj nezaposlenosti na području županije i u visokim plaćama koje poslodavci isplaćuju.

– U kategoriji pomoći predlaže se povećanje u iznosu malo većem od 900 tisuća kuna, a u svojoj strukturi sadrži dodatna sredstva ostvarena od strane Ministarstva kulture i medija u iznosu od 800 tisuća kuna i dodatna sredstva koja su ostvarena u većem iznosu od planiranog za sanaciju, odnosno za isplatu štete za elementarnu nepogodu tuču, za što smo ovih dana dobili 1,150,000 kuna koja će ovih dana biti isplaćena svima onima koji su oštećeni i prijavljeni, istaknula je Stojković.

U kategoriji vlastitih prihoda kod proračunskih korisnika najveći dio odnosi se na smanjenje vlastitih prihoda Zavoda za javno zdravstvo i kod kategorije pomoći bilježi se brojčano smanjenje, najviše se smanjenje odnosi na Regionalni centar kompetentnosti. Razlog je u ponavljanju objavljenih postupaka javne nabave uslijed nejavljanja ponuditelja, poništavanja postupaka uslijed neadekvatne i nepotpune dokumentacije i drugo.

U ime kluba Možemo! Nova ljevica Dubravko Golubić kazao je kako je klub protiv. Smatraju da rebalans nije dobar i glasaju protiv njega. Navodi kako nije dobro da predviđeni višak prihoda od 51 milijun kuna ostane na kraju proračunske godine.

– Predviđenih 10 milijuna kuna za pomoć od Ministarstva gospodarstva za linijski prijevoz putnika do kraja studenog ove godine nije od države povučena niti jedna kuna, sufinanciranje učenika srednjih škola- zbog indolentnosti županijske uprave godišnje gubimo više od 11 milijuna kuna. Kod prihoda od EU za pomoćnike u nastavi smanjujemo prihode s 2 milijuna na 1,7 milijuna kuna, a ti pomoćnici rade mjesečno od 2-2500 kuna, samo su neke od stavki koje je iznio Golubić.

Na proračun se osvrnuo i Stjepan Mikulandrić u ime kluba SDP-a kazavši kako je bila loša procjena s obzirom na prihode koji se odnose na Karlovačku županiju povećavaju za 11,7 milijuna kuna.

– Ono što nas u ovome brine jest je li realno i moguće da se taj proračun ostvari. Kada gledamo planirane rashode bez proračunskih korisnika onda ne može upasti u oči da je kod ureda županice od planiranih 72 milijuna s 29. studenim potrošeno svega 23 milijuna a planira se još dodatno povećanje, između ostaloga navodi Mikulandrić kazavši kako ovaj rebalans SDP neće moći podržati.