KABA

Božićnu euharistiju u Crkvi Presvetog Srca Isusova u Novom Centru predvodio mons. Ivan Šaško pomoćni biskup zagrebački

Božić je jedan od dva najveća kršćanska blagdana. Simbolizira rođenje nove nade za čovječanstvo u liku Isusa Krista. Na ovogodišnjoj božićnoj misi istaknute su vrline koje čovječanstvo mora imati da bi moglo živjeti u ljubavi i miru. Poseban naglasak je stavljen na darivanje kao jedan nesebični čin kojim iskazujemo ljubav jedni prema drugima. Napomenuto je da komercijalizam ulazi u sve pore društva i tako čini darivanje ispraznim prikazivanjem vanjštine.

Primat pripada samo proizvodu koji nema doticaj s osobama i osjećajima. U današnjem svijetu važan je samo ovitak, a ne ona ljubav koja dolazi iznutra. Zatim, postoji i problem osjećaja duga, što ja moram sada dati nekome da bi bilo iste vrijednosti. Treba vratiti uzvišenost darivanja koja slavi osobu koju se daruje. Božić nas vraća na početke ljubavi, jer Bog nam daruje sebe. Božićno otajstvo nas uči da su nam bližnji dar i da ljubav nema svoju cijenu, naglašava monsinjor Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Božić vraća nadu u bolje sutra i omogućuje da čovjek prihvatom  Isusa Krista u svoje srce prima dar ljubavi i mira. Njegovo rođenje donijelo je najvažniji dar koji je ponuđen ljudskom rodu. Prema tome, današnji svijet mora shvatiti da samo ljubav može spojiti ljude različitih nacionalnosti, vjera i rasa. Moramo pozitivno gledati na budućnost i pomagati uvijek od srca u skladu s naukom onoga čije rođenje danas slavimo.