Udruga jasličara Jaska njeguje božićnu i narodnu baštinu koja u ovo blagdansko vrijeme najviše dolazi do izražaja. Već godinama izrađuju jaslice od prirodnih materijala kao što su drvo, staklo, tkanina, rafija i mnogi drugi. Predsjednik udruge jasličara Jaska, Franjo Medvedovski je svoje prve jaslice izrađivao više od godinu dana. Te su jaslice zapravo bile maketa njegove rodne kuće.

– Jaslice izrađujem već dugi niz godina. Na to sam bio potaknut u djetinjstvu kada smo kod kuće stavljali jaslice pod bor. Kada sam bio u Francuskoj vidio sam da je tamo drugačiji način izrade jaslica. Tamo je uvijek povezivan neki događaj koji je onda utkan u te Jaslice, tako sam i ja u jaslice utkao život koji se događao u našem okruženju, rekao je Franjo Medvedovski koji je prije deset godina osvojio prvo mjesto za svoje jaslice na međunarodnoj izložbi u Rimu.

Udruga broji preko pedesetak članova iz Hrvatske, ali i inozemstva. Tijekom godine članovi udruge organiziraju radionice za djecu na kojima ih podučavaju izradi jaslica. U fokusu je kreiranje prirodnim materijalima.

Jaslice koje izrađuje Udruga jasličara Jaska predstavlja bogatu kulturnu baštinu jaskanskog kraja oplemenjenu božićnim duhom. To je nasljeđe koje su članovi preuzeli od svojih roditelja i svakodnevno ih nastoje prenijeti mladim naraštajima.

Neki od radova trenutno su izloženi u Samoborskom muzeju na izložbi koja se može pogledati do 8. siječnja 2023. godine.