KABA

Daniela Peris osvrnula se na radove u karlovačkoj Zvijezdi – Grad Karlovac osigurao sredstva za poslovne subjekte

Radovi u karlovačkoj Zvijezdi u tijeku su, a mnogi građani kao i obrtnici, prošlog su tjedna iznijeli svoja mišljenja. Svjesni su da se radovi moraju izvoditi i da su potrebni no ljudi se susreću s brojnim problemima. Daniela Peris, gradska pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, osvrnula se na cjelokupnu situaciju.

– Svjesni smo situacije koja se događa unutar šančeva GČ Zvijezda i što ona znači za poslovanje naših poslovnih subjekata unutar GČ Zvijezda. Moramo svi u ovom trenutku biti strpljivi i imati malo razumijevanja no međutim, ovi radovi znatno utječu na poslovanje naših obrtnika i poduzetnika zbog čega smo sazvali sastanak sa istima koji je održan 19.12. prošle godine gdje smo htjeli saslušati njihove probleme i njihova stajališta vezano uz izvođenje radova u Zvijezdi. Pozvali smo na taj sastanak i predstavnike Vodovoda i kanalizacije koji su glavni investitor ovog projekta i izvođače radova, rekla je Daniela Peris, gradska pročelnica.

Trenutno je preko 90 aktivnih poslovnih subjekata, a na sastanak se odazvalo njih oko 40. Glavni zaključak s tog sastanka je da poslovni subjekti traže pravovremenu informaciju o fazama radova na projektu kada će biti nedostupna vodoopskrba. Također, obrtnici žele znati koji će biti prometni pravci osigurani za njihovo poslovanje, za distribuciju i pristup njihovih klijenata u njihove poslovne objekte. Na sastanku se razgovaralo i o potrebi osiguranja parkirnih mjesta za same poslodavce, njihove zaposlenike i njihove klijente.

– Osigurali smo svim poslovnim subjektima koji su na mailing listi i koji su bili na sastanku kontaktne osobe u Vodovodu i kanalizaciji kojima se mogu direktno obratiti za pomoć ili za javljanje bilo kakve situacije i problema. Ovim putem pozivam sve poslovne subjekte da se obrate Upravnom odjelu za gospodarstvo, da iskažu svoje situacije, probleme i da daju eventualno prijedlog za rješavanje problema. Ono što ćemo mi nastojati ispred Grada je iznalaziti rješenja kako bi njihovo poslovanje bilo čim manje ugroženo i imalo što manje izazova tijekom razdoblja izvođenja radova, istaknula je Peris.

Grad Karlovac je za 2023. godinu je kroz sustav potpora osigurao sredstva kojima se nada da će moći pomoći svojim poduzetnicima, posebice unutar šančeva GČ Zvijezde. U tim potporama koje su inače redovite, ove godine bit će osigurana sredstva za sufinanciranje troškova energenata i troškove zakupa poslovnih prostora onih poslovnih subjekata koji posluju u poslovnim prostorima koji ne pripadaju njima.

– Također, prošle godine GV donijelo je odluku o umanjenju visine zakupnina korištenja poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada Karlovca, a za poslovne subjekte. Tako da, vjerujemo, da smo već tu na tragu nekakve pomoći našim poslovnim subjektima, a na dnevnoj razini ćemo sa situacijama rješavati probleme. Svakako ćemo nastojati s izvođačima i s investitorima dogovarati koridore prolaska distiribucije, parkiranja i pristupa poslovnim subjektima. Vjerujem da ćemo sa strpljenjem i s razumijevanjem na obostrano zadovoljstvo moći prebroditi ovo izazovno razdoblje izvođenja radova, dodala je Peris.

Radovi su predviđeni na 3 godine i samo će budućnost donijeti odgovore na brojna pitanja građana, a posebice obrtnika koji su već lagano u pripremi da zatvore svoje radnje. Neki od njih ne vide izlaz pa su zaključali vrata svog poslovanja.