• January 10, 2023
  • Petra Tuškan
  • 0

Danas je svjetski dan smijeha. Osim današnjeg dana, smijehu je posvećen i 2. svibnja. Ovaj dan obilježava se od 1998. godine kada je u Indiji pokrenuta inicijativa koja se vrlo brzo globalno raširila. Popularnosti ovog dana pomogle su spoznaje o blagodatima smijanja za prvenstveno mentalno, a potom i tjelesno zdravlje. Koliko je smijeh važan svjesni su i naši sugrađani.

-Ja sam uvijek dobre volje, ekonomija i problemi me ne opterećuju.

-U mirovini sam, imam puno slobodnog vremena, dobru penziju i dobrog sam zdravlja i to mi je dovoljno za sreću.

-Uvijek sam dobre volje i to mi je moto s kojim lakše idem kroz život.

O svjetskom danu smijeha i smijanju kao terapiji pitali smo Igora Salopeka, voditelja integrativnog centra mentalnog zdravlja.

-Terapije smijehom provode se u kontroliranim uvjetima. Pacijente potičemo da se smiju na silu, tako šalju poruku mozgu da psiha može biti bolje. Te metode se koriste kod depresije i anksioznosti. Ta terapija nije toliko česta metoda liječenja. Inače, osmijeh kod pacijenata je prvi pokazatelj da terapija djeluje i da smo na dobrom putu. Smijeh je izuzetno zreli obrambeni mehanizam. “Dan smijeha” i “Blue monday” zaista nisu bitni, važno je da se svaki dan smijemo.

Iako postoje statistike da su Hrvati među najnesretnijim narodima u Europi to je dosta varijabilan podatak. Činjenica je da su depresije i samoubojstva zastupljenije u sjevernijim krajevima Europe što se često povezuje s manjkom sunčanih dana. Iako ekonomske prilike nisu povoljne, Hrvati svejedno pronalaze razloge za smijeh i opuštanje kao što smo vidjeli i kod naših sugrađana. U globalu psihijatarske statistike pokazuju da su Hrvati u boljim svjetskim statistikama zbog izobilja sunčanih dana. Čak su Dalmatinci boljeg mentalnog zdravlja od sjevernjaka iako su to posve sitne razlike. Ipak, konkretan odgovor zašto su sjevernjaci tužniji ne postoji. Jedino je sigurno da smijeh ipak “liječi”.