KABA

Škole same određuju jelovnike, u nekima od njih bila su potrebna i dodatna ulaganja

Sa početkom drugog polugodišta sve osnovne škole na području Karlovca svojim učenicima osiguravaju besplatne obroke. Kako su se škole prilagodile, što su trebali osigurati i kako će ovo provoditi saznajte u prilogu.

Karlovačke škole su spremne, pripremile su obroke za svu djecu, ali i prije ove vladine mjere karlovačkim mališanima u školama su bili pripremani obroci, kazala je tako nadležna pročelnica Draženka Sila Ljubenko.

Naše škole evo vidjet ćete i danas su spremne. Svakako nam je važno da sad ovaj trenutak iskoristimo da još bolje damo svi skupa od sebe i unaprijedimo prehranu u školama. Škole će pripremiti dodatno još, i već jesu i kupile, neku opremu koja im je bila potrebna samo da zadovoljimo sve učenike i da se zaista prehrana u karlovačkim školama odradi na najbolji mogući način, kazala je Draženka Sila Ljubenko, gradska pročelnica.

Škole same određuju svoje jelovnike, ali se i međusobno dogovaraju. Školski jelovnici moraju biti dostupni roditeljima na oglasnim pločama. Evo što učenici jedu ovoga tjedna u nekim karlovačkim školama.

 

Problema neće biti ni u matičnim, ni u područnim školama.

Do sada smo također obroke pripremali i vozili u područne škole i u ovom trenutku ne vidim neke veće probleme. U koliko bude nekih poteškoća mi ćemo ih zajedno sa našim školama organizirati i rješavati, dodala je

Provjerili smo kako su se novoj mjeri prilagodili u osnovnoj školi Braće Seljan koja broji 311 učenika. Svi učenici jedu u prostoru izgrađenom 2012 godine a s obzirom na to da je riječ o jednosmjenskom radu uvedena su dva velika odmora jedan za razredu, drugi za predmetnu nastavu.

I bez ove odluke i mjere vlade, koju pozdravljamo, naši učenici imaju uglavnom tri topla obroka tjedno. Postoji povjerenstvo u školama koje uz kordinaciju osnivača, prekoruku nutricionista i svih ostalih slaže taj jelovnik i odgovara za njega. Pokušavamo napraviti, u izradi jelovnika, ono što je hranjivo, što je djeci zdravo. Koji puta napravimo i ustupak za ono što oni vole, znamo kakve su ove naše nove generacije, rekla je ravnateljica Osnovne škole Braća Seljan Jasmina Budinski.

Ova mjera sa sobom je donijela i potrebna dodatna ulaganja pa su tako i u ovoj školi značajna sredstva uložena u kuhinju

Imamo kuhinju koja, mogli bismo reći, prostorno ne zadovoljava sve te uvijete, ali eto i grad je izišao tu u susret i bila je tu preraspodjela i rebalans da se na neki način naša škola pripremi za sve to. Kupili smo i novi hladnjak za potrebe namjernica, kupili smo fritezu, uzeli smo dosta tog inox posuđa koje je potrebno. Nekad kad je kuhano za jednu i drugu smjenu ne može se posuđe oprati i prošle godine smo kupili novu perilicu, suđericu, tako da tudimo se osiguravati uvjete što je moguće bolje, pojasnija je Budinski

Koliko će se djece stvarno hraniti znat će se tek idući tjedan.