KABA

U 2021. godini najviše branitelja preminulo, njih 126, od tumora; 8,7% braniteljske populacije potpuno zdravo

Branitelji svake godine redovito odlaze na sistematske preglede, a kojima se želi preventivno djelovati na razvoj bolesti. Najčešća dijagnoza s kojom se suočavaju branitelji je tumor. Sistematski pregledi braniteljske populacije redovito se provode svake godine, a svrha im je prevencija razvoja težih oblika bolesti.

Program preventivnih sistematskih pregleda provodi se kontinuirano od 2016. godine. Svrha mu je prevencija i rano otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti. Do sada je pregledu pristupilo 89.135 branitelja, rekla nam je Melita Lauš, viša stručna savjetnica u područnom uredu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Branitelji se redovito odazivaju na sistematske preglede.

-Mi pokušavamo sustavno informirati branitelje o sistematskim pregledima. To naravno ovisi i o kapacitetima bolnica u kojima se oni odvijaju, a to su u našoj županiji OB Karlovac te Opća i braniteljska bolnica Ogulin. 

Na pregledima branitelji prolaze kroz laboratorijske pretrage, EKG, ginekološki pregled za žene, internistički pregled, pregled prostate kod muškaraca. Najčešće dijagnoze i vodeći uzroci smrti kod branitelja su tumori, bolesti cirkulacijskog sustava te zaraze i parazitske bolesti, u koje se ubraja i COVID

-Podatke za 2022. godinu nemamo jer se još obrađuju, ali u 2021. godini najviše ih je preminulo 126 od tumora, 84 od bolesti cirkulacijskog sustava, a 83 zbog zaraznih parazitskih bolesti. Do sada u šest godina, otkako se pregledi provode, samo je 8,7% hrvatskih branitelja ima uredne nalaze, odnosno samo ih je toliko potpuno zdravi, zaključila je Lauš.

U protekloj je godini u Općoj bolnici Karlovac pregledan 471 branitelj, a u ogulinskoj bolnici 251.