KABA

Svaka četvrta žena oboli od raka grlića maternice

Siječanj je mjesec posvećen zdravlju žena. Svaka treća siječanjska subota posvećena je Danu mimoza, Nacionalnom danu borbe protiv raka grlića maternice. Ova opaka bolest, prema procjenama GLOBOCANA, na visokom je četvrtom mjestu po učestalosti i smrtnosti u svijetu stoga je od neobične važnosti potaknuti žene na redovite ginekološke preglede te senzibilizirati javnost po pitanju prevencije.

Na koje sve načine se obilježava Dan mimoza nešto više nam je rekao Davor Plažanin, dr.med. specijalist epidemiolog i županijski koordinator za preventivne programe ranog otkrivanja raka, ZJZKA.

Dan mimoza tradicionalno se obilježava u suradnji s udrugama žena koje su oboljele od raka vrata maternice prodajom mimoza, a novčana sredstva se kasnije koriste u svrhe poboljšanja zdravstvene zaštite žena, pojasnio je dr. Davor Plažanin.

U Hrvatskoj se od studenog 2012. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a na području Virovitičko-podravske županije provodi se i pilot-projekt koji za cilj ima uvođenje niza poboljšanja i razvoja programa probira koji bi bili primjenjivi i na nacionalnoj razini.

Uz razne metode probira, Papa test je uobičajen dijagnostički postupak pri otkrivanju promjena na staničnoj razini te je svima dostupan u sklopu redovnog ginekološkog pregleda. No adekvatnu zaštitu od prijenosa i zaraze glavnim uzročnikom raka grlića maternice Humanog papiloma virus (HPV) pruža i cjepivo protiv HPV-a koje se preporučuje mlađoj populaciji.

– Mladima bismo svakako preporučili cijepljenje protiv HPV, kao bitan alat u borbi protiv raka grlića maternice. U Hrvatskoj je svim mladima osmog razreda omogućeno cijepljenje, a u novije vrijeme i svima zainteresiranima do 25 godina starosti.

Ove godine Dan mimoza obilježit će se u Zagrebu u organizacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ovim putem pozivamo žene da brinu o svojem zdravlju te naglašavamo kako se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na redovite preventivne preglede.