KABA

Tehnički muzej u nastajanju, iako se svi slažu da je odlična ideja financijski nitko ne želi pomoći

Ivan Mikšić, vlasnik Tvornice turbina Karlovac, otkupio je 2020. godine zgradu Tvrtke Mustad u Tuškanovoj ulici na Rakovcu. Nakon što je velebna građevina godinama propadala Mikšić se odlučio na kupovinu i restauraciju jednog od najljepših objekata europske industrijske baštine s početka dvadesetog stoljeća. Zgrada je stara 100-tinjak godina i potrebna su velika ulaganja. Investitor Mikšić svoju hvalevrijednu ideju predstavio je Gradu Karlovcu i Ministarstvu kulture gdje su svi njegovu ideju dočekali s oduševljenjem. Problem nastaje u trenutku gdje nitko ne želi financijski pomoći u izgradnji i uređenju jer je privatnik. Nadalje, konzervatori postavljaju uvjete koji uglavnom samo usporavaju gradnju.

-Toj zgradi divio sam se još kao maleni dječak kada bih prolazio kraj nje. Bilo mi je žao gledati ju kako godinama propada, pa sam odlučio prihvatiti ponudu Karlovačke banke i otkupiti ju. Odmah nakon otkupa otišao sam predstaviti svoju ideju o tehničkom muzeju Gradu Karlovcu, Muzejima grada Karlovca i Ministarstvu kulture. Svi su moju ideju dočekali s oduševljenjem, ali financijski mi nije pomogao nitko. Jer kažu da privatnicima ne mogu pomoći. Slao sam upit i u Norvešku ambasadu i ministarstvo kulture Norveške, čak i na tvrtku Mustad koja u Norveškoj još uvijek posluje, ali ni oni nisu htjeli financijski potpomognuti ovaj moj projekt. Krenuo sam u obnovu sam, tom prilikom su mi konzervatori zadali mnoge poteškoće pa se cijela obnova zbog njih i oduljila, kazao nam je Ivan Mikšić.

U svakom slučaju Mikšić ne odustaje od svoje ideje tako da cijeli projekt kad bude dovršen uključivat će dva stalna postava i dvije izložbe. Na izložbi ćemo moći vidjeti kako je tekla proizvodnja i kako izgledaju proizvodi Jugoturbine i određene sačuvane primjerke. Također, tu će se naći mjesta i za etnografsku zbirku. Unutar stalnog postava bit će dio posvećen bratiću investitora Miroslavu Šuteju. Posjetitelji će moći vidjeti kako je slavni umjetnik izrađivao ilustracije za novčanice hrvatske kune, ilustracije grba i zastave Republike Hrvatske čiji je Šutej autor. Drugi dio stalnog postava bit će dio posvećen Mikšićevoj sestrični i književnici Ireni Lukšić gdje će posjetitelji moći saznati nešto više o njenom životu i djelu. Dio stalnog postava su ljudi donirali, dio je otkupljen preko oglasa i na sajmovima. Mnogi Mikšićevi suradnici donirali su dokumentaciju iz bivše Jugoturbine, a dio istih sačuvao je i on sam. Naravno sav taj postav čeka dovršetak izgradnje i uređenje zgrade koja je spomenik industrije sama po sebi.

-Postoji ideja da bi došla jedna firma koja bi kod nas otvorila craft pivnicu ali za to nam treba odobrenje stanara i konzervatora, nadalje tu je i ideja kioska na kom bi mogli prodavati suvenire. Još uvijek konačne odluke nema ali zasigurno će dio objekta biti u najmu zbog financijske održivosti budućeg Muzeja. Što se tiče rokova trenutno je teško išta reći zbog inflacijske krize i rata. Kada se tržište ponovno ustabili ponovno ćemo krenuti u obnovu.

Nadamo se da će ovaj izniman projekt zasjati čim prije punim sjajem. Budući eksponati i izložba za sada se mogu pogledati u Tvornici Turbina Karlovac na Baniji uz prethodnu najavu. Uz tehničke eksponate koji datiraju iz karlovačkih industrija 20. stoljeća, tu su i fotografije, razglednice i originalni pisani izlošci karlovačkih tehničkih tvornica. Svi oni će nadamo se čim prije zasjati u zgradi nekadašnjeg Mustada budućeg Tehničkog muzeja. Više o tvornici i budućem muzeju možete pročitati u monografiji Tvornica turbina Karlovac: razglednice iz ralja aligatora.