KABA

Otvaranje Savjetovališta za mlade kao prioritet pri očuvanju mentalnog zdravlja djece i adolescenata

U prepunoj Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ održana je edukacija na temu mentalnog zdravlja mladih koju je organizirala udruga DrOne u sklopu projekta GPS 1.1. – Generacije Podrške i deStigmatizacije. Udruga DrOne, kao udruga čije su aktivnosti primarno usmjerene na poboljšanje života mladih i njihovo aktivno uključivanje u rad lokalne zajednice, tako je i ovoga puta uspješno organizirala edukaciju u sklopu koje je Igor Salopek, dr. med. i voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja govorio o važnosti brige o mentalnom zdravju te upozorio na sve češću pojavnost mentalnih problema kod osoba adolescentske dobi.

S projektom nas je upoznala Branimira Penić, predsjednica udruge DrOne, koja je ujedno najavila mogućnost otvaranja lokalnoj zajednici prijeko potrebnog Savjetovališta za mlade.

– Projekt se bavi mentalnim zdravljem mladih te nam je izuzetno drago što smo uspjeli dobiti sredstva, s obzirom na poražavajuću statistiku, čemu svjedoči i današnja puna Ilirska dvorana. Projekt je u provedbi godinu dana, a financiran je od strane Fonda za aktivno građanstvo u Republici Hrvatskoj. Projekt provodimo u partnerstvu kako bismo lakše zagovarali naš daleki cilj, a to jest otvaranje Savjetovališta za mlade u Karlovcu. 

Doktor Igor Salopek, voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja istaknuo je kako se sve veći broj djece i adolescenata danas sureće s pojavnostima poput ankioznosti, depresije i uživanja alkohola i psihoaktivnih supstanci, naglasivši da briga za bližnjega, podrška okoline i usvajanje zdravih navika i rutine značajno mogu poboljšati mentalno zdravlje i tako utjecati na zdrav i optimalan razvoj mladih ljudi.

– Epidemiološki podaci nam kažu da oko deset posto školske djece ima psihijatrijski poremećaj ili bolest, a otprilike govorimo o dvadeset posto onih koji imaju psihičke poteškoće. Radi se zaista o ogromnim brojkama, a te brojke su se i povećale, s obzirom na krizu uzrokovanu pandemijom, ali i egzistencijalnu krizu koja je vezana uz financijsku krizu i ratna zbivanja u Ukrajini. Prema izvještaju naših kolega iz Kukuljevićeve bolnice, govorimo o porastu od trideset posto mladih koji traže pomoć zbog suicidalnosti u usporedbi s prijašnjim generacijama. Hrabri telefon prijaljuje porast od čak pedest posto više upita mladih vezano uz probleme suicidalnosti i samoozljeđivanja, pojasnio je doktor Igor Salopek.

Na mentalno zdravlje umnogome utječu biološki faktori, no nikako ne smijemo zanemariti psihosocijalnu dimenziju, misleći pritom na životne okolnosti. No pomoći svakako ima.

– Mlade ljude ne treba nužno psihijatrizirati. Osim psihijatara, čitav je niz stzručnjaka koji mogu pomoći, poput psihologa, liječnika obiteljske medicine, radnih terapeuta koji mogu biti prva linija pomoći. Posebno bih ovdje istaknuo školske psihologe kao dobru adresu za potražiti pomoć kada mladi čovjek nije dobro, naglasio je doktor Salopek.

Škole i prosvjetni radnici često su prvi koji mogu zamijetiti određene probleme kod svojih učenika te promptno reagirati kako bi mladi dobili adekvatnu pomoć i uspješno prevladali krize mentalnog zdravlja. Vanja Marković, nastavnica iz predmeta Zaštita mentalnog zdravlja u Medicinskoj školi Karlovac osvrnula se važnost iskrenog razgovora s mladima i obiteljske podrške te podrške zajednice pri rješavanju psiholoških problema mladih ljudi danas.

– Ono što svi moji kolege često ističu jest da je obitelj najvažnija instanca kada govorimo o mentalnom zdravlju mladih, ali i mi kao nastavnici imamo jednako zaduženje. Na neki način smo dijelom obitelji stoga je neobično važno mladima isticati kako smo mi tu zbog njih. Kada ulazim u razred uvijek pitam svoje učenike kako su i uvijek ističem da mi se mogu obratiti, ma o kakvom problemu se radilo. Iskren razgovor i otvoren pristup ono je na čemu kao društvo moramo inzistirati, kazala je Vanja Marković.

Glavni cilj ovoga hvale vrijednog projekta, kojeg udruga DrOne provodi u partnerstvu s udrugama Kino klub Karlovac, Carpe Diem i Integrativni centar mentalnog zdravlja, a uz svesrdnu podršku Mreže mladih Hrvatske te Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba jest otvaranje Savjetovališta za mlade, kao mjesta gdje bi mladi ljudi, roditelji i stručni suradnici zajedno radili na poboljšanju mentalnog zdravlja djece i adolescenata na području Grada Karlovca.