KABA

Zelenilo: “Izuzetno nam je važna briga o gradskim stablima”

U Karlovcu se velika pozornost poklanja svakom stablu, ni jedno se ne ruši ako svojim zdravstvenim stanjem ne predstavlja ugrozu za građane i imovinu. Odlukom o komunalnom redu određeno je da se sva uklonjena stabla moraju nadomjestiti novima kako bi se očuvao postojeći fond stabala, a pri izvođenju građevinskih radova potrebno je očuvati postojeća stabla i pravilno ih zaštititi.

Tamo gdje se neko stablo mora ukloniti, sadi se novo. O vrsti novog stabla odlučuju stručnjaci. Stabla u gradu nisu tu samo radi svoje ljepote, važna su jer pozitivno utječu na kvalitetu zraka, smanjuju temperaturu i buku u gradu, stanište su brojnih životinjskih organizama i slično.

Projekt izmjene i obnove vrelovoda u Karlovcu za kolateralnu žrtvu ima i stabla koja se nalaze na trasi, no taj broj ipak nije velik, ustanovljeno je da je bilo nužno ukloniti 33 stabla.

-Svakodnevno smo u dogovoru i suradnji s Gradskom toplanom koja mijenja vrelovod. Po završetku projekta vrelovoda imamo u pripremi obnovu zelenih površina i zamjensku sadnju stabala ponovno na tim lokacijama. S vodovodom koji ima radove u Zvijezdi je ista stvar, pojasnila je Gordana Purgar, voditeljica tehničkog sektora.

U prošloj godini djelatnici Zelenila zasadili su 169 mladih stabala u raznim dijelovima grada, a u ovoj godini u planu je zasaditi ih još 88.

-Posebnu pažnju poklanjamo obnovi i zaštiti drvoreda. U našem katastru su evidentirane sve javne zelene površine, stabla, grmlje, cvjetnjaci, ružičnjaci itd. Do danas je evidentirano 12 000 stabala na području Karlovca, kazao je Tomislav Vukelić, direktor Zelenila.