KABA

Gimnazijalka Mia Cvitak osvojila drugo mjesto na turniru prirodoslovaca; sada odlazi na međunarodno natjecanje u Kazahstan

Dvije učenice Gimnazije Karlovac sudjelovali su na 9. turniru mladih prirodoslovaca u Zagrebu. Učenici su se natjecali u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz područja biologije, fizike, matematike i informatike.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održan je turnir mladih prirodoslovaca. To je jedno eksperimentalan natjecanje koje se održava za učenike od 12 do 16 godina. Prije turnira učenici odabiru problem koji će rješavati. Ponuđeno je 17 tema, a oni moraju odabrati jednu, a nakon eksperimentalnog rješenja pišu znanstveni rad, rekla je profesorica kemije i biologije u Gimnaziji Karlovac Jasminka Žiža.

Na turniru su sudjelovale dvije učenice Lana Radujković (1.d) s radom Kemijski sat pod mentorstvom prof. Ivane Huljev i Mia Cvitak (2.e) s radom Vrelište otopina soli pod mentorstvom prof. Jasminke Žiže. Mia je osvojila drugo mjesto, a Lana je osmo.

-Prvo smo pisali test koji je imao devet pitanja, a imali smo sat vremena za rješavanje. Nije bilo neke posebne pripreme za njega, jer on zapravo obuhvaća sve znanje koje smo do sada kroz školovanje stekli. Nakon testa smo imali prezentaciju našeg rada, a ostali učenici su bili oponenti, odnosno postavljali su nam pitanja o našem radu, rekla je Mia Cvitak.

Mia je svojim drugim mjestom osigurala odlazak na turnir u Kazahstan, gdje će na međunarodnoj razini pokazati svoje znanje iz kemije.

-Kemija je predmet koji me zanima od osnovne škole. Još mi nije u glavu došlo da odlazim u Kazahstan, još mi sve djeluje nestvarno, dodala je Mia.

Uz redovne školske aktivnosti Miji je ponekad teško uskladiti izvannastavne aktivnosti, ali sve se može.

-Profesori imaju puno razumijevanja za to i potiču naše izvannastavne aktivnosti, zaključila je Mia.