KABA

Otvoren 49. Mali ZILIK za djecu uz radionicu “Prageometrija planeta Zemlje ili stvorimo svoj kristal”

Još od davne 1974. godine postoji ZILIK koji je osnovan s ciljem pružanja topline, ljubavi, prijateljstva te pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Njegov prvenstveni zadatak je otvaranje vrata likovnom stvaralaštvu djece razvijajući njihov osjećaj za lijepo. Djeca kroz druženja s umjetnicima stvaraju osjećaj za umjetnost.

– Mi se veselimo. Ovo je 49. ZILIK po redu koji je napokon, nakon dvije godine pauziranja, doživio da ga možemo otvoriti u normalnoj i opuštenoj atmosferi te ga provesti, da djeca mogu nesmetano dolaziti, da ne treba biti onog famoznog razmaka i suzdržavanja od povećanog druženja. Možemo očekivati Veliki i Mali ZILIK kao i svih ovih godina. Održavat će se 5 dana Mali ZILIK po dvije radionice dnevno. Jedino petak ima samo jutranju radionicu zbog postavljanja izložbe završnih radova. Na Velikom ZILIKU sudjelovat će brojni akademski slikari i  umjetnici koji će boraviti kod nas. Mi ćemo se potruditi da ih ugostimo što je moguće bolje i ljepše te da se osjećaju opušteno kao u svojoj kućnoj atmosferi, izjavila je Nataša Horvat, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.

Cijeli ZILIK ima temu “Snovi su mogući” s ciljem da djecu koja će sudjelovati na radionicama i izložbama osnaže mislima kako je s vjerom u sebe sve moguće usprkos brojnim preprekama. Nataša Horvat nada se da će biti veći odaziv ove godine nego prethodnih godina.

– Danas radionice vodi Maja Cipek, akademska umjetnica koja nam dolazi iz Samobora. Pripremila je dvije različite radionice. Na prijepodnevnoj radionici upoznat će djecu sa svijetom kristala gdje će djeca potom u tehnici markera i boja osmisliti i napraviti svoje kristale, a poslijepodnevna radionica vezana je baš uz Karlovac i karlovačke rijeke. Djeca, pogotovo naša djeca iz Doma, već su bila u Akvariju i upoznata su s podvodnim svijetom. Na samoj radionici morat će osmisliti neku svoju novu vrstu riba, rekla je Sonja Švec Španjol, izbornica ZILIK-a.

ZILIK je krenuo u pravom zimskom ozračju, a današnju jutranju radionicu posjetila su i djeca iz Siska. Sutra dolazi umjetnik Domagoj Barić iz Rijeke, u srijedu Dražen Jerabek IZ Osijeka, u četvrtak Jasmina Jakopanec IZ Varaždina, a u petak Ivana Kutuzović iz Slavonskog Broda. ZILIK okuplja umjetnike i iz inozemstva. Ove godine dolaze dvije umjetnice iz Srbije na Veliki ZILIK.

Prikazat ćemo ono što naša Zemlja skriva u svojim dubinama, a to su kristali. Poslije ćemo raditi specijalne, čudesne ribe jer Karlovac ima 4 rijeke pa je bilo logično da uđemo u taj riblji svijet, objasnila je Maja Cipek, umjetnica iz Samobora.

Umjetnica Maja tvrdi da djeca brzo i lako uče, a u Karlovcu je po prvi put na ZILIK-u.