KABA

Kreće gradnja pretovarnih stanica za CGO Babina gora

Popisana su četiri ugovora za izgradnju pretovarnih stanica za Centar za gospodarenje otpadom Babina gora. Stanice će biti u Slunju, Otočcu, Ogulinu i Karlovcu, a služit će za pretovar komunalnog otpada do centra za gospodarenje otpadom. Rok koji je postavljen za gradnju je 10 mjeseci.

Za sve četiri pretovarne stanice već su ishođene pravomoćne građevinske dozvole. Tako će izvođač vrlo brzo moći krenuti s građenjem. Rok za izvršenje ugovora je godinu dana, od toga je 10 mjeseci predviđeno za gradnju, mjesec dana za probni rad i mjesec dana za ishođenje uporabnih dozvola, rekla je direktorica CGO Babina gora, Marija Tufeković.

Projekt izgradnje CGO Babina gora počeo se razvijati ranih 2000.-tih godina, samoj izgradnji je prethodila priprema infrastrukture. Pripremljene su pristupne prometnice, vodovod, kanalizacija i elektroprivreda.

-Sama izgradnja Centra je u skladu sa strategijom gospodarenja otpadom RH. Tehnologija koja će se ondje primijeniti je najsuvremenija prema svim standardima ekologije. Moramo si znati da ovakvi centri nemaju alternativu, oni su ovdje za nas i za sva pokoljenja koja dolaze nakon nas, za našu djecu i unuke, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Na području Karlovačke županije danas se nalaze tri odlagališta otpada – Ilovac u Karlovcu, Sodol u Ogulinu, Ćuić brdo u Rakovici. Kapaciteti dosadašnjih odlagališta su sve manji, stoga je izgradnja CGO Babina gora i više nego neophodna.