KABA

Prezentacija o POS stanovima u Karlovcu potvrdila izuzetno veliku potražnju – planirana gradnja u GČ Dubovac

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice I. G. Kovačića održana je prezentacija na temu “Kako do POS – ovih stanova u Karlovcu?”. Stanovi po Programu društveno poticane stanogradnje u Karlovcu bit će građeni na Dubovcu, u Ulici Herte Turza. Veličina stana koji podnositelj zahtjeva može kupiti ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva i može biti od 44 m² (za jednu osobu) do 94 m² (za šest i više osoba).

-U tijeku nam je javni natječaj. Dakle, javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju stanova. Javni poziv je otvoren do 12. veljače. S nama su na prezentaciji predstavnici APN-a koji su zaduženi za uvjete kupnje ovih stanova, a mi ispred Grada zaduženi smo za objašnjavanje kriterija i odluku vezanu uz bodovanje prema utvrđenoj listi, rekla je Tatjana Gojak, pročelnica Upravnog odjela za imovinsko pravne poslove i upravljanje imovinom.

Tatjana Gojak navodi da se mogu prijaviti svi državljani Republike Hrvatske neovisno u kojem mjestu žive i koliko godina imaju. Uvjet je da nemaju nekretninu u svom vlasništvu ili imaju u vlasništvu nekretninu koja je neodgovarajuća (premalena) za sve članove domaćinstva (35 m² stana za jednu osobu, odnosno, za svakog daljnjeg člana obiteljskog domaćinstva još 10 m²).

– Prošle smo godine u suradnji sa Savjetom mladih Grada Karlovca krenuli u jedno anketiranje potreba. Jasno je da je na prvi pogled riješavanje stambenog pitanja poseban izazov, posebno za mlade obitelji. Moram ovdje reći da smo se u ovom trenutku odlučili na POS stanogradnju, odnosno, na poticajnu stanogradnju, zajedno s RH i uz njenu podršku jer nam je to u ovom trenutku moguće najbrže realizirati. Imamo tu potrebu u gradu da budemo od pomoći da podržimo mlade da ipak ostanu živjeti u Karlovcu što ubiti vlasništvo nekretnine je garancija da će oni ostati tu, izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca.

Ovo nije jedina mjera kojom Grad Karlovac želi pomoći mladima koji nastoje riješiti svoje stambeno pitanje. Grad je donio odluku o oslobođenju komunalnog doprinosa za sve one koji grade svoju obiteljsku kuću do veličine 150 m². Gradonačelnik Mandić misli da će to dodatno olakšati svima proces riješavanja stambenog zbrinjavanja.