KABA

Dr. sc. Slavica Žeger: “Nema ljepšeg osjećaja nego kad znaš da si dijelom nečijeg početka života!”

Karlovačkoj publici poznata je kao taekwondistica u Taekwondo klubu Banija Pandas, a danas je ponosna trenerica trudnicama i mamama. Njeno ime je Slavica Žeger koja je ujedno i jedina doktorica znanosti kineziologije koja dolazi iz područja taekwondoa. Prije nekoliko godina došla je na ideju da svoje znanje iskoristi i prenese ga trudnicama i mamama.

– Panda Prenatal je mjesto koje je zamišljeno da bude podrška majkama kroz trudnoću i postpartum. To je mjesto u kojem se jako trudimo ženama holistički pružiti podršku što znači da se bavimo raznoraznim temama, od vježbanja, dojenja do rehabilitacije, ali uglavnom, nekakav glavni program su nam vježbe za trudnice i oporavak, odnosno, vježbanje u postpartumu i rehabilitacija porodnih ozljeda. Bilo je raznih međukoraka prije nego što sam se počela baviti ovim. Radila sam i u vrtiću, u školi, na fakultetu tako da se nije to dogodilo tek tako nakon fakulteta. Rad s populacijom traži jako puno znanja i edukacije iz raznih područja, od ginekologije do fiziologije. Nije to bila samo jedna crta. Dug period je trebao dok je moja ideja zaživjela, rekla je dr.sc. Slavica Žeger.

Kad je krenula s ovom idejom, mnogi ljudi su smatrali da je ovo nepotrebno. Zapravo, ove potrebe su nužne i tražene među ženama stoga je bilo logično da Slavica ne odustaje od realizacije ideje. Ističe da nije imala strah od rizika otvaranja i pokretanja nečeg sasvim novog jer smatra da je neophodno da u gradu Karlovcu i trudnice imaju svoje mjesto gdje će se osjećati ugodno dok vježbaju. Uvijek ima vjeru u sebe i mišljenja je da nitko ne može biti poduzetnik tko osjeća strah.

Generalno, danas su trudnice od 20-e do neke 36-e godine. Za trudnice imamo vježbe da ostanu mobilne i zdrave. Sve vježbe osmišljene su da podrže razne biomehaničke promjene koje se događaju u svakom tromjesječju. Imamo te vježbe i grupno i individualno. Uvjet je da su trudnoće uredne, fiziološke i da su praćene od strane ginekologa. On uvijek mora biti suglasan da je trudnica zdrava i da se ona može uključiti u naš program. Ništa ne radimo bez dozvole ginekologa, dodala je Slavica.

Kiara Čubelić trenerskom timu priključila se prije gotovo godinu dana i izuzetno ju veseli rad s mamama. U novoj funkciji snašla se je odlično i ističe da se super nadopunjuje sa Slavicom.

– Mame nakon poroda dolaze nakon prvog ginekološkog pregleda. Neke se odluče vježbati same, a neke s bebama tako da imamo opcije za sve. Na početku s mamama radimo vježbe jačanja. Postupno radimo sa svim mišićima. Mame koje su rodile carskim rezom imaju prilagođene vježbe, objasnila je Kiara Čubelić, trenerica.

Mlada mama, Lorena Orešković, cijeli je život u sportu pa joj je bio logičan slijed da se priključi Pandi Prenatal, a za ovaj hvale vrijedan rad čula je preko prijateljice.

– Kada sam se priključila timu, bila sam u 12. tjednu trudnoće. U početku mi je bilo jako lagano. Nisam se ni znojila. Kasnije, kad je trbuh bio veći, bilo mi je stvarno jako teško ali bilo mi je stvarno jako super pa sam nastavila do kraja. Mislim da Slavica od početka nas priprema i da same te vježbe idu ka tome da zdjelica bude opuštena. Porod mi je bio i više nego odličan. Rodila sam kroz dva sata. Nakon trudnoće sam nastavila vježbati, točnije, kad mi je dijete navršilo skoro pa 3 mjeseca, izjavila je Lorena Orešković.

Lorena se nakon poroda ubrzo vratila treniranju i odlično se osjeća. Trudnica Maja Žabčić otkrila nam je kako je uopće saznala za Slavičine vježbe i kako joj vježbe utječu na trudnoću.

omicron

– Guglanjem sam pronašla ovo mjesto i shvatila da je Slavica jedina koja se bavi vježbanjem za trudnice. Htjela sam da bude lakši porod i da se razgibam kako bi sve prošlo što bolje i bezbolnije. Trenutno sam u 29-om tjednu trudnoće. Kroz vježbe se osjećam bolje, poletnija sam i energičnija. Ne bole me leđa i nisam toliko umorna. Najdraže su mi vježbe s loptom i njih pokušavam doma kasnije raditi. Najteže mi je pravilno disati. To je nešto što konstatno moramo učiti, tvrdi Maja Žabčić.

Među trudnicama i mamama, ovdje je svoju svrhu pronašla i Ivana Višnić koja nije povezana s trudnoćom niti je ovdje došla poslije poroda već je dugogodišnja Slavičina prijateljica.

– Ostala sam ovdje jer sam jako zadovoljna. Atmosfera je radna, ali ugodna. Slavica je stroga no pažljiva i vodi računa oko vježbi. Rekla bih da je jako dobar trener. Nemam posebno drage vježbe. Neke su teže, a neke lagane. Svakako bih Slavičine treninge preporučila drugima, istaknula je Ivana Višnić.

Ivana bi preporučila Pandu Prenatal ne samo trudnicama već i ženama koje imaju probleme s kralježnicom te koje žele upoznati novi način treniranja.

Više o ovoj temi saznajte sutra u emisiji “Mogu sve” na Trend TV-u.